szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ramzan Kadirov csecsen elnök a napokban arról beszélt, hogy börtön, vagy halál jár azoknak, akik megsértik a csecsenek becsületét. Kadirov, aki gyakorlatilag már részben bevezette a kaukázusi köztársaságban az iszlám törvénykezést, a muszlim szélőségesek által fenyegetett közel-keleti keresztényekért Orbán Viktorral együtt aggódó orosz államfő, Vlagyimir Putyin legjobb híve és szövetségese.

Kadirov egy minapi tanácskozáson arról beszélt, hogy sok internetes kommentelő foglalkozik azzal, hogy mi zajlik Csecsenföldön. A csecsen televízió által is közvetített beszédben Kadirov közölte, a csecsenek ügyei a csecsenekre tartoznak, azokba senki sem szólhat bele. 

„Mi sem vagyunk szentek, hibázhatunk, tévedhetünk. De ha nem állítjuk meg, nem öljük meg, vagy nem zárjuk börtönbe azokat, akik megzavarják az emberek közti egyetértést, vagy rágalmakat terjesztenek, akkor semmit sem fogunk elérni. Hagyhatjuk, hogy megsértsék a becsületünket? A szent Koránra esküszöm, hogy nem hagyjuk őket” – mondta Kadirov csecsen nyelven, majd hozzátette: „Bármiféle büntetésbe belenyugszom, leültethetnek, megölhetnek. De ezeket az embereket meg kell találni, és ehhez szükség van a rendőrség, a titkosszolgálatok és az ifjúsági szervezetek együttműködésére. Most mindenki arról fog beszélni, hogy Ramzan meg akar öletni valakit. De mi a törvény? A törvény, az alkotmány és a demokrácia a rendes embereknek való. A többieket, a csalókat, az árulókat és a rágalmazókat meg kell állítani.”

Bár a helyi televízió nem fordította le a szöveget, a BBC orosz nyelvű adásának segédkező, csecsenül beszélő munkatárs átültette oroszra a politikus mondatait. Kadirov szóvivője ugyan azt állította, hogy a BBC félreértelmezte az elnök szavait, a hivatalos csecsen források nem álltak elő a „helyes szöveggel”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Rájössz, hogy még a családtagjaid szerint is rendben van, ha megköveznek

Nyílik az olló a homoszexualitás megítélésének terén a nyugati demokráciák, illetve a muszlim államok között: Bruneiben éppen akkor lépett életbe a homoszexuális aktusok résztvevőit halállal büntető törvény, amikor megválasztották Chicago első bevallottan leszbikus polgármesterét. A melegek menekülnek Bruneiből, a helyi szultánt nem hatja meg a nemzetközi tiltakozás. Az illiberális államoknak inkább a muszlim példa tetszik.

A szentjánosbogár százmillió éves ősét fedezték fel egy mianmari borostyánban

A szentjánosbogár százmillió éves ősét fedezték fel egy mianmari borostyánban

Három év börtönt kapott a kislányát begyógyszerező kecskeméti nő

Három év börtönt kapott a kislányát begyógyszerező kecskeméti nő

Túl olcsónak tartja a Samsung Galaxy S21 Ultrát? Jött belőle egy 22,6 millió forintos változat

Túl olcsónak tartja a Samsung Galaxy S21 Ultrát? Jött belőle egy 22,6 millió forintos változat