szerző:
Serdült Viktória

Hivatalosan is megnyitották a CEU bécsi kampuszát, az ünnepségen az intézmény alapítója, Soros György mondott beszédet. A magyar származású milliárdos szerint még nem ért véget az elnyomó rezsimek elleni harc, de a jövőre is gondolni kell, ezért további 750 millió euróval növelte az intézmény pénzügyi alapját. Az ünnepségen Bécs főpolgármestere Karácsony Gergely győzelmére is utalt, az osztrák oktatási miniszter az akadémiai szabadságot méltatta.

A tanítás ugyan már októberben elkezdődött, a CEU bécsi kampuszának hivatalos megnyitójára egészen eddig várni kellett. A pénteki ünnepségre több száz ember érkezett, ami nem véletlen: a megnyitón beszédet mond az egyetem alapítója, Soros György is. A megnyitót ezért nem is az egyetem épületében, hanem egy hatalmas rendezvényhelyszínen tartják.

Az est díszvendége az egyetem alapítója, Soros György volt, akit hatalmas tapssal köszöntött a hallgatóság. Soros először is mindenkit köszöntött a megnyitó alkalmából és köszönetet mondott a résztvevőknek, külön kiemelve Michael Ignatieff rektort, és háláját fejezte ki Bécs városának, amiért befogadta az egyemet.

„1991-ben alapítottam az egyetemet, hogy segítse a kommunizmus alól éppen felszabaduló országokat. A CEU hatalmas siker volt, az eredeti küldetésénél is többet adott” – mondta.

„Eddig 17 ezer hallgatója volt ennek az intézménynek, sokuknak ez volt az egyetlen lehetősége, hogy tanuljon. Többen vezetők lettek a saját országukban, miután hazatértek, erre különösen büszke vagyok” – mondta Soros.

Soros ezután rátért az elmúlt pár évre, amit úgy jellemzett:

Orbán Viktor korrupt kormánya elszánta magát, hogy mindezt elpusztítja.

A magyar származású milliárdos szerint az elnyomó rezsim elleni harcot az egész világon támogatják, de a harc még nem ért véget.

„Nem hagyjuk el teljesen magyar fővárost, ez az erkölcsi kötelességünk, hiszen a budapestiek is az utcára vonultak, hogy kimutassák a szolidaritásukat” – mondta.

Az egyetem alapítója bejelentette azt is, hogy nemzetközi egyetemi hálózatot hoznak létre, melyen belül különleges szerepet szán a CEU-nak. Erre a célra a már meglévő támogatás mellé további 750 millió eurót adományoz az egyetemnek.

„Bízom a CEU-ban, most pedig ünnepeljük meg a jövőt” – zárt beszédét Soros György.

"Az új otthonunkat ünnepeljük"

A megnyitó beszédet Michael Ignatieff, a CEU rektora tartotta, aki elsősorban az egyetem személyzetének mondott köszönetet az elmúlt hónapok hősies munkájáért.

„Azért jöttünk, hogy az új otthonunkat ünnepeljük meg” - mondta Ignatieff, külön köszöntve a bécsi főpolgármestert és az osztrák oktatási minisztert.

A CEU sosem lesz egy elefántcsonttorony – ígérte meg. A nyílt társadalom a mottónk, amiért harcolnunk kellett, de nem adjuk fel és kitartunk mellette – mondta.

„Nyitottnak lenni nehéz, a kapukat becsukni sokkal egyszerűbb, de ez az egyetlen út a számunkra. Úgy fogalmazott:

ki kell állni az akadémiai szabadság mellett, amikor támadják, be kell fogadnunk mindenkit.

Az osztrák kormány részéről Iris Rauskala oktatási miniszter köszöntötte a CEU-t Bécsben, aki emlékeztetett rá, hogy az egyetem 1991-ben, hatalmas változások alatt született.

„A körülmények ma mások, mégis tisztában kell lennünk azokkal a változásokkal, melyek veszélyeztetik az akadémiai szabadságot” – mondta a politikus, aki Ausztria számára hatalmas lehetőségnek látja az egyetem Bécsbe költözését.

A CEU bécsi kampusza
©

Karácsony győzelmére is utalt Bécs főpolgármestere

Michael Ludwig, Bécs főpolgármestere már a politikát is megemlítette köszöntőjében. Úgy fogalmazott, hogy továbbra is jó kapcsolatot akarnak fenntartani Budapesttel.

„Ennek most adottak a körülményei, ráadásul a magyar főváros egy hónappal ezelőtt új főpolgármester választott” – utalt Karácsony Gergely választási győzelmére, szavait ekkor hatalmas taps szakította félbe.

„Ez is megmutatta, hogy a két évvel ezelőtti lépések igenis hatással vannak a politikára” – utalt a magyar kormány döntésére a CEU elüldözéséről.

A bécsi főpolgármester a Harry Potterből is idézett, amelyben Dumbledore professzor azt mondta: választani kell aközött, hogy mi a jó, és mi a könnyű. Mi az előbbit választottuk” – tette hozzá.

Anton Zeilinger, az Osztrák Tudományos Akadémia elnöke azért is örült annak, hogy a CEU Bécsbe költözött, mert úgy érzi, az osztrák fővárosban nagy az autonómia és akadémiai szabadság.

„A szabadságunk mindig is támadás alatt állt, ezekkel a kihívásokkal tisztában kell lennünk, és bátran szembe kell velük szállnunk” – emlékeztetett.

Kitüntetést is kapott

Soros György nem a megnyitó napján érkezett Bécsbe, fiával együtt csütörtökön már találkozott az osztrák főváros polgármesterével, aki átadta neki a Bécsért Tett Szolgálatok Nagy Aranykitüntetését.

Michael Ludwig külön kiemelte: nagyon örül, hogy a CEU Bécset választotta, és ezzel hozzájárult a város egyetemi szerepének erősítéséhez.

Soros az ünnepségen úgy fogalmazott: „poétikus igazságosság, hogy a Közép-Európai Egyetem Bécsben lelt otthonra, ezzel is utalva mentorára, Karl Popperre utalt, akinél Londonban tanult.

A hivatalos megnyitót ugyan csak most tartják, de az egyetem bécsi kampuszán már októberben megkezdődött a tanítás. A város tizedik kerületében található épületben idén 300 hallgató kezdte meg a tanévet, ők már nem, csak a tanárok ingáznak Budapest és Bécs között. Arról, milyen a hangulat az egykori bankszékházból kialakított intézményben, ebben a riportunkban olvashatnak bővebben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eperjesi gázrobbanás: hat embert még mindig keresnek

Eperjesi gázrobbanás: hat embert még mindig keresnek

Minotto Barchetta, egy Ferrari V12-es, ami nem is létezett

Minotto Barchetta, egy Ferrari V12-es, ami nem is létezett

Egy román trélerről leesett rámpa rongált meg 14 autót az M0-son

Egy román trélerről leesett rámpa rongált meg 14 autót az M0-son

Eljött a paradicsom

Eljött a paradicsom

Itt a legújabb Ángyán-jelentés Veszprém megyéről: itt is olcsón számították a földet

Itt a legújabb Ángyán-jelentés Veszprém megyéről: itt is olcsón számították a földet

Vlagyimir Putyin ellen tüntettek Európa utolsó, Moszkva-barát diktatúrájában

Vlagyimir Putyin ellen tüntettek Európa utolsó, Moszkva-barát diktatúrájában