szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lavina, árvíz, fákat kicsavaró viharok tépázzák Olaszországot.

Nem csak a velenceiek idegeit teszi próbára az időjárás a hétvégén, gyakorlatilag egész Olaszországban egymást érik a rendkívüli események. 

Dél-Tirolban, Bolzanóhoz közel vasárnap reggel lavina zúdult lakott területre, emiatt 6500 háztartás maradt áram nélkül. Bár csak néhány házban esett kár, és eltűntekről egyelőre nincsen hír, Val Martello település jelenleg el van zárva a külvilágtól, mivel a helikopterek sem közlekedhetnek az időjárási körülmények miatt.

A Brenner-hágónál egy kidőlt fa villanyvezetéket sodort az autópályára, emiatt azt lezárták, akárcsak a vasúti pályát. A Corriere.it beszámolója szerint az út szabaddá tétele órákig eltarthat még.

Emilia-Romagna tartományban, Bologna térségében az Idice patak öntött ki Budrio térségében. Száz embert kitelepítettek. Az Appenninek modenai részén az erős szél és a havazás miatt tízezer háztartás maradt villany és gáz nélkül. 

Róma közelében, Albano Laziale településen komoly sérülésekkel szállítottak kórházba egy 23 éves férfit, akinek a kocsijára fa dőlt szombaton este, miközben benne ült. Egy másik autóra Rómában zuhant fa, itt a sofőr sértetlen maradt.

Kidőlt fa Rómában
©

Mindeközben Firenzében aggodalommal figyelik, hogy az Arno folyó húsz éve nem látott magas vízállást ért el. A vasárnap délutáni mérések már megnyugtatóbbak voltak, 4,8 méteren állt a folyó, 70 centiméterrel a második védvonal alatt.

Empoliban és Pisában azonban csak ezután tetőzik az ár. Pisában elrendelték, mint minden kereskedelmi tevékenységet be kell szüntetni vasárnap 18 óra 30 perctől másnap délig. Az egyetemen sem lesznek előadások, és egy ma délutáni színházi előadást is kivételesen szünetek nélkül adnak elő, hogy 18 óráig kiürülhessen a színház. Akik az Arno mentén laknak, nem is használhatják holnapig az autójukat.

Az 1966-os nagy firenzei árvíz
©

Az ugyancsak toszkánai Grosseto megyében vasárnap reggel forgószelet észleltek, elővigyázatosságból kiürítések is voltak. Ennél délebbre, Nápoly mellett, Casertában zivatarcella nyomán árasztotta el víz az utcákat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Velence drámája: amikor minden rossz összejön

Egyre gyakoribbak lesznek a Velencét elöntő árvizek, és a tervezett, ám kínos lassúsággal épülő gátrendszer sem lehet alkalmas arra, hogy megmentse a részben cölöpökön álló olaszországi várost.

Boríthatja az eddigi terveket a váratlanul rossz GDP-adat

Boríthatja az eddigi terveket a váratlanul rossz GDP-adat

Rétvári szerint beérett a chipsadó és a mindennapos testnevelés

Rétvári szerint beérett a chipsadó és a mindennapos testnevelés

Szijjártó megszólalt Fehéroroszországról: A keleti partnerséget félti az EU döntéseitől

Szijjártó megszólalt Fehéroroszországról: A keleti partnerséget félti az EU döntéseitől