Tetszett a cikk?

Akár húsz év börtönbüntetésre is ítélhetik azt a három tizenéves orosz lányt, akik előre megfontolt szándékkal meggyilkolták az őket éveken át fizikailag és lelkileg zaklató apjukat. Az orosz társadalmat mélyen megosztó ügy rávilágít, hogy a törvények nem védik a családon belüli erőszak áldozatait.

2018 júliusában az 57 éves Mihail Hacsaturjan egymás után behívta a szobájába három lányát, az akkor 17 éves Mariját, a 18 éves Andzselikát és a 19 éves Kresztyinát. Letolta őket azért, hogy nem takarították ki rendesen a lakást, és büntetésként valamennyiük arcába paprikaspray-t fújt. Nem sokkal később elaludt, a lányok pedig rátámadtak: késekkel szurkálták, kalapáccsal verték az apjukat, a vizsgálatok szerint legalább harminc súlyos sebet ejtettek rajta. A gyilkosság után a nővérek kihívták a rendőröket, akik azonnal őrizetbe vették őket.

A vizsgálat során megerősítést nyert, hogy Hacsaturjan éveken át szisztematikusan kínozta, rabszolgaként használta ki a gyerekeit, és szexuálisan is zaklatta őket. Miközben kiderült, milyen szenvedésen mentek keresztül a lányok, úgy nőtt azok száma, akik nem bűnösnek, hanem áldozatnak tartják az apagyilkosokat; már több mint 300 ezren írták alá Oroszországban a szabadon bocsátásukat követelő petíciót.

©

A tiltakozás a jelek szerint egyáltalán nem hatotta meg a hatóságokat, kedden ugyanis kiderült, hogy a lányok csoportosan elkövetett, előre megfontolt szándékkal végrehajtott gyilkosság miatt bíróság elé állítják. Tettükért nyolc-húsz év közötti börtönbüntetést kaphatnak. Enyhítő körülménynek számít ugyan esetükben a zaklatás, a hatóságok szerint azonban súlyosbítja a bűnüket, hogy azt az apjuk iránti személyes gyűlöletből hajtották végre.

A hatósági szigor egyik fő oka az, hogy 2017 óta Oroszországban gyakorlatilag dekriminalizálták a családon belüli erőszakot: legfeljebb pénzbüntetést, illetve kéthetes elzárást kaphatnak azok, akiket először vonnak felelősségre családtagjaik bántalmazásáért, ha az áldozat nem szorul kórházi kezelésre.

Segítség nélkül

Hacsaturjan családtagjai nem kaptak semmiféle segítséget. A lányok anyja, akit szintén rendszeresen vert a férfi, valamint több szomszéd is feljelentést tett a rendőrségen, ám a dokumentumok alapján úgy tűnik, a hatóságok semmit sem tettek a zaklató megfékezésére. A gyilkosság idején az anya nem volt otthon, a férfi pedig megtiltotta gyermekeinek, hogy kapcsolatba lépjenek vele.

A lányok védője azzal érvel, hogy védencei önvédelemből cselekedtek. Az orosz törvények szerint ugyanis nemcsak egy erőszakos támadás elhárítása lehet önvédelem, hanem az is, ha valaki egy folytatólagosan elkövetett bűncselekmény során, például egy túszszedés idején öli meg a bűnelkövetőt.

Megosztott ország

Míg a civil szervezetek áldozatnak tartják a nővéreket, az orosz közösségi odalakon 150 ezer követője van annak a „Férfiak Állama” nevű szervezetnek, amely a patriarchátust és a nacionalizmust tartja a két, leginkább követendő elvnek, és azt követeli, hogy juttassák rácsok mögé az apagyilkosokat.

Az orosz statisztikák szerint a családok harmadában-negyedében fordul elő kisebb-nagyonbb rendszerességgel családon belüli erőszak, s az előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságok miatt elítélt nők nyolcvan százaléka önvédelemből ölte meg bántalmazóját. Ez azt jelenti, hogy 2016-2018 között az e miatt elítélt 2500 nő négyötöde, azaz kétezer nő ölte meg önvédelemből partnerét. Egy másik statisztika szerint viszont évente 14 ezer nő hal meg a partnere vagy más családtagja által elkövetett bántalmazás miatt.

©

Az orosz igazságügyi minisztérium véleménye az, hogy az Oroszországot alaptalanul támadó Nyugat eltúlozza a családon belüli erőszak jelentőségét. „Bár sajnálatosan Oroszországban is vannak ilyen esetek, csakúgy, mint a többi országban, a Nyugat eltúlozza az erőszak orosz nőkre vonatkozó hatását. Nincs bizonyíték arra, hogy Oroszországban több nőt érne családon belüli erőszak, mint férfit” – olvasható a minisztérium közleményében, amelyet az után adtak ki, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróság elmarasztalta Moszkvát a nőket érő diszkrimináció miatt.

A pofon és a családi értékek

A Hacsaturjan nővérek ügye miatt a moszkvai civil szervezetek azt javasolják, hogy minősítsék ismét bűncselekménynek a családon belüli erőszakot. Sokan azonban elutasítják a változtatást azzal érvelve, hogy a szülőknek joguk van "megfegyelmezni" a gyerekeiket, s ha minden pofonból bűnügy lenne, azzal az állam lerombolná a hagyományos családi értékeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két legyet egy csapásra: kényelmesebb és takarékosabb is az okosotthon

Két legyet egy csapásra: kényelmesebb és takarékosabb is az okosotthon

Videó: Tankokkal vontatták vissza a kényszerleszállást végrehajtó repülőt Oroszországban

Videó: Tankokkal vontatták vissza a kényszerleszállást végrehajtó repülőt Oroszországban

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést