szerző:
Tetszett a cikk?

Az Európai Néppárt új elnökeként nyilatkozott a lengyel Gazeta Wyborczának a politikus.

„25 éve vagyunk barátok, és mindig igyekeztünk lojálisnak lenni egymás iránt. Orbán még 2017-ben sem engedett Kaczynskinak az én kinevezésem ügyében. Akármennyit változott, nem vitás, hogy ő az én gyengém” – mondta Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) nemrég megválasztott elnöke.

A volt lengyel miniszterelnökkel, az Európai Tanács november végén távozott elnökével a legnagyobb lengyel politikai napilap, a Gazeta Wyborcza szombati számában jelent meg hosszú beszélgetés. Ebben felidézi: mind 2014-ben, mind 2017-ben a magyar miniszterelnök biztatta, hogy vállalja el az uniós tisztséget, mert ilyen alkalom nem lesz több, ebből a régióból csak neki van esélye.

Tusk azt ígérte, hogy sokat fog beszélgetni Orbán Viktorral, a jelenleg felfüggesztés alatt levő Fidesz elnökével, mert szeretné hinni, hogy elég okot lehet találni a közös munka folytatására az Európai Néppártban. Konkrét véleményt csak a bölcsek tanácsának jelentését megismerve fog alkotni, emelte ki, de megismételte, amit többször elmondott: a kereszténydemokrácia a liberális demokráciát jelenti, és a vörös vonal ott húzódik, ahol ezt megtagadják. Orbán szerinte a migrációs válságot csak ürügyként használta, hogy megváltoztassa a gondolkodást a politikáról, a demokráciáról, a toleranciáról, a vallásról.

„A válságokat túl lehet élni, de az tragédia, ha cinikus célokból játszadoznak a válsággal” – fogalmazott. A cinikus lépések közé sorolta, amikor magyar nyelvű plakátokon „figyelmeztették” a magyarul nem tudó szíriai menekülteket – ez valójában nyilván a magyaroknak szólt. Tusk arra is emlékeztetett, hogy a menekült tömeg 2015-ös befogadása, amit annyian vetnek Merkel kancellár szemére, „azért történt, hogy Magyarországnak segítsen”, hiszen különben az a tömeg Budapesten rekedt volna.

Tusk immár nem a Fideszről beszélve kijelentette: az összes európai pártcsaládban inkább törődnek a politikai biznisszel, mint az értékekkel, és mindenütt megjelenik a demoralizálódás a korrupció és a választási győzelem érdekében folytatott szégyentelen hazudozás képében. „Szeretném kihasználni az alkalmat, hogy visszaállítsuk a megfelelő sorrendet: előbb jönnek az értékek, aztán a biznisz.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!