szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A klímaváltozás miatt folyamatosan csökken az óceánok vízében lévő oxigén mennyisége és ennek nagyon rövid időn belül komoly hatása lesz a tengeri élőlényekre, s közvetve a halászatból élő, illetve a halakat fogyasztó százmilliók számára.

A madridi ENSZ-klímacsúcson ismertetett, sok szakértő által ellenőrzött, és pontosnak talált tanulmány szerint míg az 1960-as években 45 olyan tengeri terület volt, ahol az átlagosnál alacsonyabb volt a víz oxigéntartalma, mára ez a szám hétszáz körül van. Közben öt évtized alatt megnégyszereződött azon körzetek száma, ahol gyakorlatilag már egyáltalán nem maradt oxigén a vízben. „Az oxigénszint csökkenése halálos fenyegetést jelent a felmelegedés és a víz elsavasodása miatt egyébként is stressz alatt lévő tengeri élővilág számára. Csak úgy lehet megállítani az oxigénben szegény területek számának a növekedését, ha megkezdődik a szén-dioxid-kibocsátás határozott csökkentése” – idézte a DW hírportál a tanulmány egyik szerzőjét, Dan Laffoleyt.

A tudósok szerit már most látszanak a kedvezőtlen következmények: felborulóban van az élővilág egyensúlya, s szaporodnak az alacsony oxigéntartalom mellett is életben maradó fajok, például a mikrobák, vagy a medúzák. A leginkább fenyegetett fajok között vannak a cápák, a tonhalak, illetve kardhalak.

Az előrejelzések szerint az évszázad végére további 3-4 százalékkal esik majd a tengervíz oxigéntartalma, s a csökkenés aránytalanul nagy mértékben érinti majd a felszín közeli 1000 métert, ahol a leggazdagabb az élővilág.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!