szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utóbbi hetekben Emmanuel Macron francia államfő sosem látott külpolitikai aktivitásról tett tanúbizonyságot: „agyhalottnak” nevezte a NATO-t, elkezdte szorgalmazni az EU és Oroszország közti kapcsolatok új alapokra helyezését, majd megtorpedózta, hogy Brüsszel meghatározza az Albániával és Észak-Makedóniával tervezett csatlakozási tárgyalások kezdő időpontját. A Foreign Policy elemzője szerint a francia elnök tudatosan politizál, és szövetségeseket keres.

Benjamin Haddad a washingtoni Atlanti Tanácshoz tartozó Jövő Európája kezdeményezés igazgatója úgy véli, alaptalanok azok a vélemények, amelyek szerint Macon ki akarná löki az USA-t Európából, meg akarná rekeszteni az EU bővítését, vagy titkos paktumot kötött volna Vlagyimir Putyin orosz államfővel. „Nem kell többet belegondolni abba, amit Macron mond. Inkább provokációnak kellene venni a francia elnök szavait – egy olyan kezdeményezésnek, amellyel Macron fel akarja mérni, hogy Európában milyen vélemények vannak, s kinek, mi a maga vörös vonala. Macron ki akarja használni a brexitet és a németek bénultságát arra, hogy lehetővé tegye Franciaország számára Európa felrázását, s tudja, hogy ehhez partnerekre van szüksége. Macron javaslataiban rengeteg vakfolt van, de a konstruktív szövetségesek eltántoríthatnák a francia elnököt a hibás lépések megtételétől. Európának inkább segítenie kellene Macront, mintsem figyelmen kívül hagynia, vagy akadályozni őt” – vélekedett az elemző, a "Macron új stratégiája, hogy hülyegyerek legyen" című cikkben.    

Haddad szerint a The Economistnak adott interjú – amelyben Macron agyhalottnak titulálta az észak-atlanti szövetséget – nem a NATO-ról szólt, hanem az európai államokról. „Macron meg van győződve arról, hogy a kontinens alvajáróként halad afelé, hogy stratégiai értelemben teljesen jelentéktelen szereplővé váljon: a világban már az amerikai-kínai párharc a legfontosabb hajtóerő, s az amerikai érdekek egyre távolabb fognak kerülni az európaiaktól. Ez a folyamat már Trump előtt elkezdődött, s valószínűleg az amerikai elnök távozása után is tovább tart majd” – állítja Haddad.

Az elemző úgy véli, a francia politikaváltás fő oka Berlin szerepének az átalakulása. „Macron korábban úgy vélte, hogy Angela Merkel kancellár partner lesz az EU-s strukturális reformok végrehajtásában, az eurózóna integrálásában és a védelmi képességek erősítésében. Párizsban viszont most úgy érzik, Németország elárulta Franciaországot: a németek még csak nem is válaszoltak Macron kezdeményezéseire” – olvasható az elemzésben, amely szerint a francia államfő most azért kelt válságot, mert úgy érzi, krízishelyzetben nagyobb az esélye a változásoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leggazdagabb futballklubok: a Barcelona egy hajszállal előzi a Real Madridot

Leggazdagabb futballklubok: a Barcelona egy hajszállal előzi a Real Madridot

Olyan többséggel választották újra a portugál elnököt, hogy második forduló sem kell

Olyan többséggel választották újra a portugál elnököt, hogy második forduló sem kell

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait