szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A több ezer tüntető amerikai zászlókat is égetett, illetve azt kiabálták, hogy "Halál Izraelre" és "Le Trumppal".

Több ezer tüntető gyűlt össze az Egyesült Államok iraki nagykövetsége előtt kedden Bagdadban, a tüntetők végül betörték a követség kapuját, és behatoltak az épületbe. A betörő tüntetőket a biztonsági erők könnygázzal próbálták megállítani, lövések is eldördültek.

Az épület előtt korábban amerikai zászlókat égettek. A nagykövetet a személyzettel együtt evakuálták. 

A tüntetők a hét végi amerikai légicsapások áldozatainak temetéséről érkeztek a nagykövetséghez, amelyet vizespalackokkal dobáltak, és összetörtek több biztonsági kamerát is.

Az AP hírügynökség szerint az emberek "Halál Amerikára", "Halál Izraelre" és "Le Trumppal" jelszavakat skandáltak, valamint a nagykövetség azonnali bezárását követelték. Az al-Arabíjja hírtelevízó szerint többen sátrat vertek az épület előtt.

Az Egyesült Államok vasárnap hajtott végre légicsapásokat Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen, az akcióban 25 milicista meghalt.

Az akció után Washington hangsúlyozta, hogy a légicsapás "védelmi jellegű" volt, mert a múlt héten az amerikai hadsereg egyik szerződéses polgári alvállalkozóját megölték egy rakétatámadásban a Kirkuk melletti katonai bázison. Négy amerikai katona és az iraki biztonsági erők két tagja megsebesült.

Moktada asz-Szadr síita vallási vezető azt mondta, hogy kész együttműködni politikai riválisaival, az Irán támogatását élvező milíciákkal, hogy véget vessen az Egyesült Államok katonai jelenlétének országában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
OTP Bank Liga: Nem bírt egymással a Fehérvár és a Honvéd

OTP Bank Liga: Nem bírt egymással a Fehérvár és a Honvéd

Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e

Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e

Családtámogatás: erőn felül költenek Kelet-Európában

Családtámogatás: erőn felül költenek Kelet-Európában