szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Vizsgálatoknak vetik alá a Kínából érkező utasokat a világ nagy repülőterein. Oroszország megkezdte az új koronavírus elleni vakcina kidolgozását.

Vuhani koronavírus
Korábban ismeretlen koronavírus miatt tört ki járvány Kína hatodik legnépesebb városában, a 10 millió fős Vuhanban. Az azóta a világ mind több országában felbukkanó, tüdőgyulladással járó megbetegedés néhány hét alatt kétezernél is több halálos áldozatot szedett, tízezrek fertőződtek meg. A koronavírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az utóbbi egy napban 17-re emelkedett, vagyis majdnem megduplázódott Kínában a tüdőgyulladást okozó új koronavírusban elhunytak száma, valamint 470-re nőtt a fertőzötteké - közölték Hupej tartomány tisztségviselői szerdán. A járvány már az ország 13 régióját elérte.

A vírust időközben a különleges közigazgatási státusszal rendelkező Makaóban és Hongkongban is kimutatták. Edward Jau hongkongi kereskedelmi miniszter szerint egy beteg gyorsvonattal érkezett Hongkongba Kína szárazföldi területéről. A pácienst karanténba helyezték.

Az egész világ szeme rajtunk van

 - hangsúlyozta Jau a davosi világkereskedelmi fórumon a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

A repülőtereken világszerte vizsgálatoknak vetik alá a Kínából érkező utasokat

Testhőmérsékletet mérő kapukkal ellenőrzik a koronavírus által érintett kínai térségből érkező utasokat a Leonardo Da Vinciről elnevezett római repülőtéren csütörtök reggeltől. A Fiumicinó-i repülőtérként is ismert nemzetközi légikikötőben reggel hat órától működik majd az úgynevezett egészségügyi folyosó. Az ellenőrzést az olasz Vöröskereszt orvosai és személyzete végzi. Az érkezőknek kérdőívet is ki kell tölteniük, többek között olaszországi tartózkodási helyük feltüntetésével.

Az olasz főváros és Vuhan között heti három közvetlen járat közlekedik: kínaiak és nagyon sok olasz is utazik a két ország között mindkét irányban. Kína különböző városaiból naponta öt egyenes járat érkezik a római repülőtérre, valamint további tíz, amelynek utasai átszállással érkeznek meg Kínából az olasz fővárosba. Tavaly 700 ezer kínai szállt le a Leonardo Da Vincire.

Az újonnan azonosított koronavírussal szembeni óvintézkedésként a toszkán Prato városában felmerült, hogy korlátozzák a kínai újév péntekre és szombatra tervezett ünnepségeit. A textiliparáról híres 195 ezres olasz városban több mint 21 ezer kínai él, ez a harmadik legnagyobb kínai közösség Európában London és Párizs után. A pratói kínaiak képviselői hangsúlyozták, hogy tagjaik nem Vuhanból származnak

Mexikóban, az északi Tamaulipas államban vizsgálnak egy lehetséges esetet, közölte Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök. Mint mondta, az egészségügyi hatóságok kézben tartják az ügyet, a megbetegedés egy másik lehetséges esetét időközben sikerült kizárni.

Az orosz hatóságok is vizsgálnak egy gyanús esetet. Kora este a RIA Novosztyi hírügynökség jelentette, hogy Szentpéterváron kórházba került egy Kínából érkezett orosz férfi akut légúti vírusos fertőzés gyanújával.

Oroszország közben megkezdte az új kínai koronavírus elleni vakcina kidolgozását,

 egyúttal az összes határátlépő pontján elrendelte a fokozott egészségügyi ellenőrzés bevezetését, jelentette be Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője.

Popova szerint a vakcinafejlesztés bevett eljárás minden hasonló esetben. Úgy vélekedett, hogy Oroszországban minimálisra csökkentették az új koronavírus elterjedésének veszélyét, a fogyasztóvédelem pedig kidolgozta a korai észlelés rendszerét. Oroszország összes, több mint 200 határátlépő pontján megerősítették az egészségügyi ellenőrzést. Az orvosok módszertani útmutatást kaptak, és a Roszpotrebnadzor javaslatokat dolgozott ki egyebek között a közlekedési eszközök fertőtlenítésére.

A BBC azt írja, hogy Vuhan ideiglenesen leállította a tömegközlekedést. A városban élőknek azt tanácsolják, hogy ne utazzanak el a következő egy hétben, a repülőtér és a vasútállomások is zárva vannak a utasok számára.

Kínai tudósok azt közölték, hogy a kígyó lehet legnagyobb valószínűséggel az új koronavírus gazdaállata.

Több kínai, köztük a pekingi és a vuhani egyetem tudósai a Journal of Medical Virology című folyóiratban szerdán publikálták tanulmányukat az újonnan azonosított koronavírus létező szekvenciáinak átfogó elemzéséről, amelyben összehasonlították különböző állatfajok RNS-szekvenciáit. A kígyó azon állatok egyike, amelyeket a közelmúltban bezárt vuhani tengeri élelmiszerpiacon árultak.

A feltételezések szerint ehhez a piachoz köthető a megbetegedések többsége.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiszúrt az utasokkal, 150 milliós bírságot kapott a Ryanair a budapesti kormányhivataltól

Kiszúrt az utasokkal, 150 milliós bírságot kapott a Ryanair a budapesti kormányhivataltól

Koronavírus: több tucat magyar utas van a Mexikóban a vesztegzár alá helyezett óceánjárón

Koronavírus: több tucat magyar utas van a Mexikóban a vesztegzár alá helyezett óceánjárón

Lehallgatásra alkalmas rést találtak wifi chipekben, egymilliárdnál is több telefon, gép, router érintett

Lehallgatásra alkalmas rést találtak wifi chipekben, egymilliárdnál is több telefon, gép, router érintett