Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hivatalos adatok szerint is már több mint negyven halálos áldozatot követelt a Vuhanból indult koronavírus fertőzés, s 1300 körül van a regisztrált betegek száma. A kór elsősorban a hatvan év fölöttiekre veszélyes. Peking szerint súlyos a helyzet, s már Európában is megjelent a járvány. Kína teljes területén leállították a csoportos turista-forgalmat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Súlyos a helyzet, a vírus terjedése gyorsul” - mondta a kínai kormány rendkívüli tanácskozása után Hszi Csin-ping kínai elnök. A politikus azt is hangsúlyozta, a pekingi vezetés pénzt nem sajnálva szavatolja, hogy a kórházak és a decemberben kezdődött koronavírus járvány által leginkább érintett Hupej tartomány minden szükséges eszközt megkap. A rendkívüli intézkedések részeként Kína egy hét alatt felépít egy új kórházat, egy másikat pedig két hét alatt fejez be. Közben Peking négyszáz katonaorvost vezényelt Vuhanba, a doktorok egy része már tapasztalatokat szerzett az afrikai Ebola-járványok kezelésében is.

Ötvenmillióan zárlat alatt

A közép-kínai Hupej tartományban – ennek a központja a tízmilliós Vuhan – 17 várost, köztük a fővárost helyezték zárlat alá, s már 28 kínai tartományban vezettek be rendkívüli intézkedéseket, egyebek mellett a kötelezően elrendelhető karantént. Erre szükség is lehet: Pekingben is regisztráltak két olyan új beteget, akik nem jártak Vuhanban, mégis megkapták a kórt, azaz újabb bizonyítást nyert, hogy a vírus emberről emberre is képes terjedni. Pekingben közben felfüggesztették a tartományok közötti távolsági buszközlekedést, és a közlekedési vállalatok nem is közölték, mikor indítják újra a járatokat. Sanghajban is igyekeznek elejét venni a járvány terjedésének: bezárták az ottani Disney-parkot és korlátozzák a mozik nyitvatartását is. Szombaton pedig azt jelentették be, hogy Kína teljes területén felfüggesztik a csoportosan utazó hazai és külföldi turisták útjait.

A Hupej tartománybeli zárlat már ötvenmillió embert érint, s míg a helyiek nem hagyhatják el településeket tömegközlekedési eszközökkel, az USA megkezdte a Vuhanban élő mintegy ezer amerikai állampolgár evakuálását. Az amerikaiakat elszállító gépeken orvosi személyzet tartózkodik, a szakemberek megvizsgálnak minden utast. Míg az amerikaiak már úton vannak, Oroszország még folytatja az egyeztetéseket állampolgárai evakuálásáról.

Magyarból öt ragadt Hupej tartományban, ebből 4-es Vuhanban - közölte szombaton a külügy, amely szerint mindannyian jól vannak és folyamatosan tartják velük a kapcsolatot. Ugyanakkor Magyarországon továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint kevés az esélye a járványnak.

Európa is felkerült a Vuhan-térképre

A betegség már elérte Európát is, Franciaországban már hárman betegedtek meg a magas lázat és légzési nehézségeket okozó vírusos tüdőgyulladásban. A járványban már 14 ország érintett, Kína mellett egyebek mellett Ausztráliába, az USA-ba, Hongkongba Thaiföldre és Tajvanra jutott el a kórokozó. Hongkongban súlyosról rendkívülire emelték a veszélyhelyzet szintjét, s a védőintézkedések részeként két héttel meghosszabbították az iskolaszünetet és úgy döntöttek nem rendezik meg a városállam híres maratoni versenyét sem. Észak-Korea egyszerű megoldást választott: egyáltalán nem enged be külföldieket az országba.

©

Az európai államok is védőintézkedéseket tesznek, Nagy-Britanniában például a hatóságok megpróbálják utolérni azt a mintegy kétezer embert, akik az utóbbi napokban érkeztek az országba Vuhanból. A betegség lappangási ideje ugyanis egy hét körül van, s mivel a fertőzést ezen időszak alatt is tovább lehet adni, a hatóságok meg akarják találni az esetleges gócpontokat.   

Hüllőkről emberre

Egyre inkább bizonyítottnak tűnik, hogy a mostani járvány kígyókról kerülhetett át az emberekre: a vírus genetikai kódjának elemzése alapján a tudósok azt gondolják, hogy a vírus eredetileg denevérekben élt, s azok a repülő emlősöket elfogyasztó kígyók közvetítésével jutottak el az emberek megfertőzéséhez. Mégpedig úgy, hogy a vírusokban olyan mutációk történtek, amelyek alkalmassá tették a kórokozókat arra, hogy életben maradjanak és szaporodjanak az emberi testen belüli is. Az első betegek egyébként a vuhani állatpiaci dolgozói közül kerültek ki, amint ez kiderült a helyi hatóságok azonnal bezárták a piacot.  

Idősek veszélyben

Orvosi források szerint a vuhani koronavírus okozta tüdőgyulladás elsősorban az idősebbeket, illetve az egyéb betegségekben szenvedőket veszélyezteti. „A fiatal és egészséges embereknél a vírus leginkább influenzaszerű tüneteket eredményez” – mondta a The Guardian című brit napilapnak Nathalie MacDermott, a londoni Imperial College kutatója.  A halálos áldozatok többsége a 60-89 korosztályból került ki, harminc évesnél fiatalabb embert egylőre nem ölt meg a Vuhan-vírus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse