Németh András
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hivatalos adatok szerint is már több mint negyven halálos áldozatot követelt a Vuhanból indult koronavírus fertőzés, s 1300 körül van a regisztrált betegek száma. A kór elsősorban a hatvan év fölöttiekre veszélyes. Peking szerint súlyos a helyzet, s már Európában is megjelent a járvány. Kína teljes területén leállították a csoportos turista-forgalmat.

Vuhani koronavírus
Korábban ismeretlen koronavírus miatt tört ki járvány Kína hatodik legnépesebb városában, a 10 millió fős Vuhanban. Az azóta a világ mind több országában felbukkanó, tüdőgyulladással járó megbetegedés néhány hét alatt ezernél is több halálos áldozatot szedett. A koronavírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

„Súlyos a helyzet, a vírus terjedése gyorsul” - mondta a kínai kormány rendkívüli tanácskozása után Hszi Csin-ping kínai elnök. A politikus azt is hangsúlyozta, a pekingi vezetés pénzt nem sajnálva szavatolja, hogy a kórházak és a decemberben kezdődött koronavírus járvány által leginkább érintett Hupej tartomány minden szükséges eszközt megkap. A rendkívüli intézkedések részeként Kína egy hét alatt felépít egy új kórházat, egy másikat pedig két hét alatt fejez be. Közben Peking négyszáz katonaorvost vezényelt Vuhanba, a doktorok egy része már tapasztalatokat szerzett az afrikai Ebola-járványok kezelésében is.

Ötvenmillióan zárlat alatt

A közép-kínai Hupej tartományban – ennek a központja a tízmilliós Vuhan – 17 várost, köztük a fővárost helyezték zárlat alá, s már 28 kínai tartományban vezettek be rendkívüli intézkedéseket, egyebek mellett a kötelezően elrendelhető karantént. Erre szükség is lehet: Pekingben is regisztráltak két olyan új beteget, akik nem jártak Vuhanban, mégis megkapták a kórt, azaz újabb bizonyítást nyert, hogy a vírus emberről emberre is képes terjedni. Pekingben közben felfüggesztették a tartományok közötti távolsági buszközlekedést, és a közlekedési vállalatok nem is közölték, mikor indítják újra a járatokat. Sanghajban is igyekeznek elejét venni a járvány terjedésének: bezárták az ottani Disney-parkot és korlátozzák a mozik nyitvatartását is. Szombaton pedig azt jelentették be, hogy Kína teljes területén felfüggesztik a csoportosan utazó hazai és külföldi turisták útjait.

A Hupej tartománybeli zárlat már ötvenmillió embert érint, s míg a helyiek nem hagyhatják el településeket tömegközlekedési eszközökkel, az USA megkezdte a Vuhanban élő mintegy ezer amerikai állampolgár evakuálását. Az amerikaiakat elszállító gépeken orvosi személyzet tartózkodik, a szakemberek megvizsgálnak minden utast. Míg az amerikaiak már úton vannak, Oroszország még folytatja az egyeztetéseket állampolgárai evakuálásáról.

Magyarból öt ragadt Hupej tartományban, ebből 4-es Vuhanban - közölte szombaton a külügy, amely szerint mindannyian jól vannak és folyamatosan tartják velük a kapcsolatot. Ugyanakkor Magyarországon továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint kevés az esélye a járványnak.

Európa is felkerült a Vuhan-térképre

A betegség már elérte Európát is, Franciaországban már hárman betegedtek meg a magas lázat és légzési nehézségeket okozó vírusos tüdőgyulladásban. A járványban már 14 ország érintett, Kína mellett egyebek mellett Ausztráliába, az USA-ba, Hongkongba Thaiföldre és Tajvanra jutott el a kórokozó. Hongkongban súlyosról rendkívülire emelték a veszélyhelyzet szintjét, s a védőintézkedések részeként két héttel meghosszabbították az iskolaszünetet és úgy döntöttek nem rendezik meg a városállam híres maratoni versenyét sem. Észak-Korea egyszerű megoldást választott: egyáltalán nem enged be külföldieket az országba.

©

Az európai államok is védőintézkedéseket tesznek, Nagy-Britanniában például a hatóságok megpróbálják utolérni azt a mintegy kétezer embert, akik az utóbbi napokban érkeztek az országba Vuhanból. A betegség lappangási ideje ugyanis egy hét körül van, s mivel a fertőzést ezen időszak alatt is tovább lehet adni, a hatóságok meg akarják találni az esetleges gócpontokat.   

Hüllőkről emberre

Egyre inkább bizonyítottnak tűnik, hogy a mostani járvány kígyókról kerülhetett át az emberekre: a vírus genetikai kódjának elemzése alapján a tudósok azt gondolják, hogy a vírus eredetileg denevérekben élt, s azok a repülő emlősöket elfogyasztó kígyók közvetítésével jutottak el az emberek megfertőzéséhez. Mégpedig úgy, hogy a vírusokban olyan mutációk történtek, amelyek alkalmassá tették a kórokozókat arra, hogy életben maradjanak és szaporodjanak az emberi testen belüli is. Az első betegek egyébként a vuhani állatpiaci dolgozói közül kerültek ki, amint ez kiderült a helyi hatóságok azonnal bezárták a piacot.  

Idősek veszélyben

Orvosi források szerint a vuhani koronavírus okozta tüdőgyulladás elsősorban az idősebbeket, illetve az egyéb betegségekben szenvedőket veszélyezteti. „A fiatal és egészséges embereknél a vírus leginkább influenzaszerű tüneteket eredményez” – mondta a The Guardian című brit napilapnak Nathalie MacDermott, a londoni Imperial College kutatója.  A halálos áldozatok többsége a 60-89 korosztályból került ki, harminc évesnél fiatalabb embert egylőre nem ölt meg a Vuhan-vírus.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Érd polgármestere pénzt kér Mészáros Lőrinctől

Érd polgármestere pénzt kér Mészáros Lőrinctől

Kálmán Olga DK-s elnökségi tag lenne

Kálmán Olga DK-s elnökségi tag lenne

Szlávik a koronavírusról: A legkisebb gyanú esetén is elrendelik a karantént

Szlávik a koronavírusról: A legkisebb gyanú esetén is elrendelik a karantént

Ab: közéleti vitában szabad vírusnak nevezni az ellenfelet

Ab: közéleti vitában szabad vírusnak nevezni az ellenfelet

Két szocialista polgármester is átlép a DK-ba

Két szocialista polgármester is átlép a DK-ba

Visszavásárolta a házát a Nemzeti Eszközkezelőtől, de papíron nem lett tulajdonos

Visszavásárolta a házát a Nemzeti Eszközkezelőtől, de papíron nem lett tulajdonos