Németh András
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hivatalos adatok szerint is már több mint negyven halálos áldozatot követelt a Vuhanból indult koronavírus fertőzés, s 1300 körül van a regisztrált betegek száma. A kór elsősorban a hatvan év fölöttiekre veszélyes. Peking szerint súlyos a helyzet, s már Európában is megjelent a járvány. Kína teljes területén leállították a csoportos turista-forgalmat.

Vuhani koronavírus
Korábban ismeretlen koronavírus miatt tört ki járvány Kína hatodik legnépesebb városában, a 10 millió fős Vuhanban. Az azóta a világ mind több országában felbukkanó, tüdőgyulladással járó megbetegedés néhány hét alatt ezernél is több halálos áldozatot szedett. A koronavírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

„Súlyos a helyzet, a vírus terjedése gyorsul” - mondta a kínai kormány rendkívüli tanácskozása után Hszi Csin-ping kínai elnök. A politikus azt is hangsúlyozta, a pekingi vezetés pénzt nem sajnálva szavatolja, hogy a kórházak és a decemberben kezdődött koronavírus járvány által leginkább érintett Hupej tartomány minden szükséges eszközt megkap. A rendkívüli intézkedések részeként Kína egy hét alatt felépít egy új kórházat, egy másikat pedig két hét alatt fejez be. Közben Peking négyszáz katonaorvost vezényelt Vuhanba, a doktorok egy része már tapasztalatokat szerzett az afrikai Ebola-járványok kezelésében is.

Ötvenmillióan zárlat alatt

A közép-kínai Hupej tartományban – ennek a központja a tízmilliós Vuhan – 17 várost, köztük a fővárost helyezték zárlat alá, s már 28 kínai tartományban vezettek be rendkívüli intézkedéseket, egyebek mellett a kötelezően elrendelhető karantént. Erre szükség is lehet: Pekingben is regisztráltak két olyan új beteget, akik nem jártak Vuhanban, mégis megkapták a kórt, azaz újabb bizonyítást nyert, hogy a vírus emberről emberre is képes terjedni. Pekingben közben felfüggesztették a tartományok közötti távolsági buszközlekedést, és a közlekedési vállalatok nem is közölték, mikor indítják újra a járatokat. Sanghajban is igyekeznek elejét venni a járvány terjedésének: bezárták az ottani Disney-parkot és korlátozzák a mozik nyitvatartását is. Szombaton pedig azt jelentették be, hogy Kína teljes területén felfüggesztik a csoportosan utazó hazai és külföldi turisták útjait.

A Hupej tartománybeli zárlat már ötvenmillió embert érint, s míg a helyiek nem hagyhatják el településeket tömegközlekedési eszközökkel, az USA megkezdte a Vuhanban élő mintegy ezer amerikai állampolgár evakuálását. Az amerikaiakat elszállító gépeken orvosi személyzet tartózkodik, a szakemberek megvizsgálnak minden utast. Míg az amerikaiak már úton vannak, Oroszország még folytatja az egyeztetéseket állampolgárai evakuálásáról.

Magyarból öt ragadt Hupej tartományban, ebből 4-es Vuhanban - közölte szombaton a külügy, amely szerint mindannyian jól vannak és folyamatosan tartják velük a kapcsolatot. Ugyanakkor Magyarországon továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint kevés az esélye a járványnak.

Európa is felkerült a Vuhan-térképre

A betegség már elérte Európát is, Franciaországban már hárman betegedtek meg a magas lázat és légzési nehézségeket okozó vírusos tüdőgyulladásban. A járványban már 14 ország érintett, Kína mellett egyebek mellett Ausztráliába, az USA-ba, Hongkongba Thaiföldre és Tajvanra jutott el a kórokozó. Hongkongban súlyosról rendkívülire emelték a veszélyhelyzet szintjét, s a védőintézkedések részeként két héttel meghosszabbították az iskolaszünetet és úgy döntöttek nem rendezik meg a városállam híres maratoni versenyét sem. Észak-Korea egyszerű megoldást választott: egyáltalán nem enged be külföldieket az országba.

©

Az európai államok is védőintézkedéseket tesznek, Nagy-Britanniában például a hatóságok megpróbálják utolérni azt a mintegy kétezer embert, akik az utóbbi napokban érkeztek az országba Vuhanból. A betegség lappangási ideje ugyanis egy hét körül van, s mivel a fertőzést ezen időszak alatt is tovább lehet adni, a hatóságok meg akarják találni az esetleges gócpontokat.   

Hüllőkről emberre

Egyre inkább bizonyítottnak tűnik, hogy a mostani járvány kígyókról kerülhetett át az emberekre: a vírus genetikai kódjának elemzése alapján a tudósok azt gondolják, hogy a vírus eredetileg denevérekben élt, s azok a repülő emlősöket elfogyasztó kígyók közvetítésével jutottak el az emberek megfertőzéséhez. Mégpedig úgy, hogy a vírusokban olyan mutációk történtek, amelyek alkalmassá tették a kórokozókat arra, hogy életben maradjanak és szaporodjanak az emberi testen belüli is. Az első betegek egyébként a vuhani állatpiaci dolgozói közül kerültek ki, amint ez kiderült a helyi hatóságok azonnal bezárták a piacot.  

Idősek veszélyben

Orvosi források szerint a vuhani koronavírus okozta tüdőgyulladás elsősorban az idősebbeket, illetve az egyéb betegségekben szenvedőket veszélyezteti. „A fiatal és egészséges embereknél a vírus leginkább influenzaszerű tüneteket eredményez” – mondta a The Guardian című brit napilapnak Nathalie MacDermott, a londoni Imperial College kutatója.  A halálos áldozatok többsége a 60-89 korosztályból került ki, harminc évesnél fiatalabb embert egylőre nem ölt meg a Vuhan-vírus.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Akár 320 km/h-val is szalad ez az elektromos motorkerékpár

Akár 320 km/h-val is szalad ez az elektromos motorkerékpár

Táliboknak hitt az amerikai hadsereg néhány piknikezőt, kilenc civilt öltek meg

Táliboknak hitt az amerikai hadsereg néhány piknikezőt, kilenc civilt öltek meg

10 évre titkosították a Kaleta-ügyről tett beszámolót

10 évre titkosították a Kaleta-ügyről tett beszámolót

Gyurcsány Ferenc régi harcostársai bukkannak fel a DK-frakció kasszája körül

Gyurcsány Ferenc régi harcostársai bukkannak fel a DK-frakció kasszája körül

Mészáros Lőrinc üzlettársánál tanulhatnak cunderezni a jövő kézisei

Mészáros Lőrinc üzlettársánál tanulhatnak cunderezni a jövő kézisei

Egymilliárd dollárral segíti az USA az országokat, amelyek távolodnának az orosz energiától

Egymilliárd dollárral segíti az USA az országokat, amelyek távolodnának az orosz energiától