szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csodálatos szakma a közvélemény-kutatóké.

Nagyot mennek a közvélemény-kutatók az amerikai előválasztások idején. Az iowai jelölőgyűlés előtt például egy felmérésen majdnem 5 százalék azt mondta, hogy a demokraták közül Donald Trumpra szavazna (biztos meglepődtek, amikor rájöttek, hogy az elnök melyik párthoz tartozik), most pedig New Hampshire-re készültek fel a kutatók.

A UMass Lowell például demokrata és nem elkötelezett szavazók preferenciáit vizsgálta. A sok valóban releváns kérdés közé betettek egy igencsak furát is: melyik lenne a jobb forgatókönyv november 3-án, ha Donald Trumpot újraválasztanák elnöknek, vagy ha egy óriásmeteor csapódna a Földbe, kiirtva az emberiséget?

62-38-ra nyert a meteor.

Az is kiderült a felmérésből, hogy a demokrata szavazók körében 64-36 a meteor előnye, de még a függetlenek körében is csak 51-49-re nyert Trump.

A kérdés egyébként sokkal több is, mint egy poén: azt valóban érdemes mérni, hogy hányan vannak, akik semmilyen körülmények között nem szavaznának a mostani elnökre. New Hampshire pedig már csak azért is érdekes ebből a szempontból, mert a 2016-os elnökválasztáson az 50 állam közül ebben lett a legkisebb a különbség, 2736 szavazattal kapott ki Trump.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!