szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon továbbra sincs megbetegedés, Párizs és Berlin felkészült a járványra, Dél-Koreában már több az új koronavírusos beteg, mint Kínában.

Koronavírus-világjárvány
Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Egy nap alatt közel hatszáz, egészen pontosan 594 újabb betegről derült ki, hogy megfertőzte a vírus Dél-Koreában - ez napi rekordnak számít a BBC cikke szerint.

Kínában ehhez képest 427 új koronavírusos megbetegedésről jött hír ugyanazon a napon (pénteken), noha az MTI azt írja, hogy Kínában ismét emelkedett a fertőzöttek napi száma. Egy nappal korábban, csütörtökön ugyanis "csak" 318 esetet jelentettek.

A dél-koreai fertőzöttek száma összesen 2931-re emelkedett, a betegségben elhunytaké pedig az MTI szerint 16-ra, a BBC szerint 17-re. Az ország a négyfokozatú skálán immár a legmagasabb szintűre, vörös színűre emelte a "járványriadót".
Kínában a megerősített esetek száma 79.251-re emelkedett. A kór miatt elhunyt emberek száma a szárazföldi Kínában a jelenlegi adatok szerint 2835.

Kína után Dél-Koreában diagnosztizálták eddig a legtöbb koronavírusos beteget, és új, hogy már Kalifornia, illetve Oregon államban is tudnak ferőzöttről.

1 2
Sorrend megfordítása

Egy Google-alkalmazott koronavírus-tesztje is pozitív eredményt mutatott

A tech-óriás Zürich-i irodájának egy alkalmazott fertőződött meg koronavírussal, bár ott tartózkodása alatt még nem voltak tünetei -írta a Business Insider. Ebből kifolyólag a vállalat korlátozza a munkavállalói utazását: a dolgozók nem repülhetnek Olaszországba, Iránba, és március 2-tól Japánba és Dél-Koreába. A fertőzött kilétéről és állapotáról egyelőre nem közölt a Google további információkat és az elkövetkezendő 90 napban minden nemzetközi utazást felülvizsgálnak.

Négy óvodás kapta el a koronavírust Németországban

114 gyerek jár abba az észak-rajna-vesztfáliai óvodába, ahol az egyik óvónő lett beteg. Körülbelül 100 gyereken végezték el a tesztet, miután az óvónő rosszul lett és négy gyerek esetében mutatott pozitív eredményt – vélhetően tőle kaphatták el a vírust a gyerekek, akik a szóvivő szerint „közepes megfázási tüneteket” mutatnak.

A berlini ITB utazáskiállítást is törölték a koronavírus miatt

Bár Németországban még nem jelentettek be fertőzöttet, a német egészségügyi és gazdasági minisztérium arra szólította fel a világ egyik legnagyobb utazási és turisztikai vásárának szervezőit, hogy töröljék az eseményt - írta a Berlinspectator.com. A szervezők álláspontja alapján a hatóságok újonnan hozott intézkedései nem életszerűek: ezek szerint a tömegrendezvények résztvevőinek bizonyítaniuk kellene, hogy nem jártak fertőzött területen és nem is álltak kapcsolatban olyan személlyel, aki érintett területről érkezett.

Megvan a koronavírus első amerikai halálos áldozata

Szombaton erősítették meg a hatóságok, hogy Seattle - az Egyesült Államok északnyugati régiójának legnagyobb városa Washington államban - környékén hunyt el az első amerikai beteg, aki a koronavírussal fertőződött meg. Őt a kirklandi kórházban kezelték, ezt az EvergreenHealth szervezet szóvivője erősítette meg a The New York Times-nak. Szintén Washingtonban államban ütötte fel a fejét először a járvány, az első beteg egy Kínából hazatérő utas volt – őt már gyógyultnak nyilvánították. Az elhunytról egyelőre nem tudni, mennyi idős volt és szenvedett-e más betegségben is.

Elhagyhatta a karantént az óceánjáró harmadik magyar utasa is

A Kambodzsa partjainál kikötött MS Westerdam óceánjáró hajó másik két magyar utasát pénteken engedték ki a karanténból -a hírről az M1 szombat délutáni híradója számolt be.

A párizsi félmaratont is törölték a koronavírus miatt

Mintegy 44 ezer futót vártak volna a vasárnapra tervezett párizsi félmaratonra, amelyet matöröltek. A döntést Olivier Veran egészségügyi miniszter szombaton jelentette be és minden zárt térben zajló, ötvenezernél több embert megmozgató esemény kapcsán így fognak eljárni. A félmaratonnak egyelőre nincs új időpontja. Szombatig Franciaországban 73 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, közülük ketten haltak meg.

A triatlon vb-sorozat nyitóversenyét is elhalasztották a koronavírus miatt

A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) a koronavírus terjedése miatt elhalasztotta a jövő hétvégére tervezett világbajnoki sorozatának Abu-Dzabiba tervezett nyitóversenyét az egyes országok által alkalmazott utazási korlátozások és karanténok miatt.

Az Egyesült Arab Emírségekben a koronavírus-járvány miatt csütörtökön törölték a helyi országúti kerékpáros körverseny utolsó két szakaszát, mivel két olasz versenyző tesztje pozitív lett. A versenyzők jelenleg szállodáikban vannak elzárva. A szervezők tájékoztatása szerint márciusban vagy áprilisban próbálnak a futamnak új időpontot találni.

Ne féljünk az import élelmiszerektől, nem fogjuk elkapni általuk a koronavírust

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint minimális annak a valószínűsége, hogy a Magyarországra beszállított csomagolt és csomagolatlan élelmiszerek részt vennének a koronavírus közvetítésében.

Magyarország még mindig "tiszta"

Magyarországon továbbra sincs koronavírus-fertőzött személy - jelenette be a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs szóvivője szombaton. Ezért hazánkban továbbra sem lépnek életbe szigorítások, nincsenek lezárt határszakaszok, nincs város vagy városrész köré kialakított karantén sem.

V4 kormányfői csúcstalálkozó lesz Prágában

Visegrádi kormányfői csúcstalálkozót tartanak szerdán Prágában, az értekezleten a többi között megvitatják a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetet is - erősítette meg szombaton a CTK hírügynökségnek Andrej Babis cseh kormányfő. A hírről először Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő adott hírt szombaton a Twitteren, és azt írta, hogy Varsó javasolta az értekezlet megtartását.  A CTK szerint a találkozóról Andrej Babis megerősítette a CTK-nak, hogy V4-es találkozót tartanak szerdán, de annak konkrét idejét még nem véglegesítették. "Még a magyar és a szlovák kormányfők álláspontjára várunk" - írta Babis. "Eddig egyetlen visegrádi országban sincs még koronavírusos beteg" - tette hozzá a cseh kormányfő. A CTK szerint a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar miniszterelnök a találkozón megvitatja a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásával kapcsolatos időszerű kérdéseket.

1 2

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Már a Nemzeti Nyomozó Irodánál az álhírt terjesztő mohácsi polgármester ügye

Már a Nemzeti Nyomozó Irodánál az álhírt terjesztő mohácsi polgármester ügye

Két nagy Volkswagent ajánlottak fel a Szent László Kórháznak

Két nagy Volkswagent ajánlottak fel a Szent László Kórháznak

Koronavírustól halt meg Giuseppe Conte rendőri kíséretének tagja

Koronavírustól halt meg Giuseppe Conte rendőri kíséretének tagja