szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már több mint 250 koronavírussal fertőzött embert regisztráltak az USA-ban, s a betegek közül eddig tizennégyen haltak meg. A szakértők szerint a fertőzöttek száma jóval magasabb lehet, a legrosszabb helyzet az északnyugaton lévő Washington államban van, ahol tíz emberéletet követelt a kór. A járvány terjedését segítheti, hogy sok amerikai nem tudja kifizetni a magas kezelési költségeket, s ezért inkább el sem megy orvoshoz. A nyerészkedők közben pofátlan magasságba emelik a védőeszközök árát.

Koronavírus-világjárvány
Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

„Teljes mértékben ellenőrzés alatt tartjuk a koronavírus-járványt” – jelentette ki magabiztosan Donald Trump amerikai elnök, néhány órával azután, hogy egy kaliforniai fertőzött halála nyomán a délnyugati államban rendkívüli állapotot rendeltek el. Így már három államban, Kalifornia mellett Washingtonban és Marylandben hirdettek rendkívüli állapotot. A betegség New Yorkban is felütötte a fejét, New York államban már közel negyven beteget tartanak nyilván, a városban pedig több mint kétezren élnek önkéntes karanténban.

©

Míg az első fertőzéseket Washington államban regisztrálták, mostanra Kalifornia lett az az állam, ahol a legtöbb koronavírusos beteget tartják nyilván. S miközben újabb és újabb államokban – például Texasban és New Jerseyben is - találnak fertőzötteket, Kalifornia partjainál vesztegzár alá vettek egy Hawaiiból San Franciscóba tartó nyaralóhajót, amelyen az utóbbi másfél napban 21, gyanús tüneteket produkáló embert találtak. Egy ember már meg is halt. A kaliforniai hatóságok bejelentették, addig nem engedik kikötni a hajót és partra szállni a 2500 embert, amíg nem vizsgálják meg a hajón tartózkodó valamennyi embert. A tesztkészleteket most helikopteren szállítják a San Francisco közelében horgonyzó hajóra, és napokba is beletelhet, amíg mindenkit megvizsgálnak.

Sokkal több lehet a beteg

A helyi szakértők szerint Washington államban – ahol a legtöbb halottat egy öregek otthonában regisztrálták – a hivatalosnál valószínűleg jóval több, egyes becslések szerint akár ezernél is több beteg is lehet. Ezt az állítást arra alapozzák, hogy a Seattle-ben és környékén regisztrált betegeknél talált vírusok a mutációk különböző fokozatainál tartottak, amiből arra lehet következtetni, hogy a kór már jó ideje terjed észrevétlenül a városban és környékén azok között, akik már nem a Kínából érkezettektől, hanem a már helyben megfertőzött személyektől kapták el a kórt.

©

A „rejtett járvány” betegeinél az orvosok - valószínűleg helytelenül – influenzát diagnosztizáltak, ennek az az oka, hogy az első napokban csak azoknál végeztek szűrést a koronavírusra, akik Kínában jártak, vagy találkoztak Kínából érkezett betegekkel. Mostanra megváltozott a protokoll, és mindenkit megvizsgálnak, aki a koronavírus-fertőzéshez hasonló tünetekre panaszkodik. És felgyorsult a fertőtlenítés is: rendre bezárják és fertőtlenítik azokat az iskolákat, ahol a diákok közül valaki influenzaszerű tünetek miatt fordult orvoshoz.

Az elnök és a szakértők

Míg Trump azt mondja, hogy minden rendben van, az amerikai egészségügy hatóságok arra figyelmeztették az amerikaiakat, hogy a járvány komoly fennakadásokat okozhat a hétköznapi életben. A törvényhozás is tudja, hogy komoly a baj, s a felső- és alsóház gyors ütemben 8,3 milliárd dollárt különített el a járvány elleni harcra, illetve a vakcinakutatás felgyorsítására. Ha viszont a dolgok nem úgy sülnek el, ahogy Trump – és egész Amerika – akarja, akkor már megvan a bűnbak. Természetesen az előző elnök Barack Obama személyében, aki Trump szerint olyan rendeletet hozott, amely megnehezítette a szűrések végrehajtását.

Donald Trump egy vírus modelljét tekinti meg az Országos Egészségügyi Intézet Vakcina Kutatóközpontjában tett túra során 2020. március 3-án
©

De az amerikai elnök nem csak Obamánál mutatja jobbnak magát, hanem úgy tesz, mintha többet tudna a vírusról az orvosoknál és a kutatóknál is. „Szerintem hamis az az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megadott szám, amely szerint a halálozási arányszám 3,4 százalék lenne. Sok emberrel beszéltem, és ez alapján úgy vélem, nagyon sok embernél olyan enyhe volt a fertőzés, hogy nem is ment el orvoshoz. Ezekről az emberektől nem is tudjuk, hogy betegek voltak, szerintem a valós szám valahol egy százalék alatt lehet” – mondta egy telefonos interjúban az amerikai elnök. Később azt is közölte, hogy az országban már meg is állították a járványt. Mondta ezt annak ellenére, hogy a számok arról tanúskodnak, a betegség rendületlenül terjed.

A honatyák és honanyák által megszavazott pénz ugyanakkor nem segít annak a több millió amerikaiak, akiknek nincs pénze az orvosi kezelések kifizetésére. Hogy ezek mekkorák, azt jól mutatja az a BBC-hír is, amely szerint egy, a koronavírus tüneteit mutató floridai férfi egy 3270 dolláros orvosi számlát kapott. Az is gondot jelent, hogy sok munkahelyen az alkalmazottaknak nem jár fizetett szabadság, s a munkakultúra részévé vált, hogy sok beosztott betegen is bejár dolgozni.

Deviánsok és árdrágítók

Ahogyan nő az igazolt fertőzöttek száma, úgy emelkedik a felelőtlen betegek száma is. A New Hampshire államban lévő Dartmouth-Hitchcock egészségügyi központ dolgozóján kijöttek a fertőzés tünetei, és kollégái azt kérték tőle, ne menjen társaságba, amíg meg nem jön a teszt eredménye. Az Olaszországból hazatért férfi azonban nem tett eleget a kérésnek, és elment az orvosok és a helyi egyetemisták egyik találkozójára. Aztán kiderült, hogy az egészségügyi dolgozó lett az állam első koronavírus-fertőzöttje, és a rendezvényen megjelent vendégek egyike elkapta a kórt a felelőtlen férfitől.

A modern kapitalizmus szülőhazájának számító ország nem cáfolt rá hírnevére, ahogy súlyosbodik a járványveszély, úgy emelkednek az árak is. Nagyon sok boltban elfogytak a maszkok és kézfertőtlenítők, s ezt követően az interneten árut keresők azzal találták szembe magukat, hogy egyes kereskedők száz dollárért kínáltak egy kézfertőtlenítőt, és negyven dollárt kértek el egy csomagnyi nedves fertőtlenítő kendőért. A csúcstartó az a kereskedő, aki egy flakon kézfertőtlenítőért 114 dollárt kért, ez a 23-szorosa annak, amennyit a járvány megjelenése előtt kellett fizetni ezért a termékért.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
A zsebműholdak után jöhetnek a zsebholdjárók

A zsebműholdak után jöhetnek a zsebholdjárók

Rendkívüli parlamenti ülést tartanak a jövő héten

Rendkívüli parlamenti ülést tartanak a jövő héten

6,1 milliárddal drágul a Néprajzi Múzeum

6,1 milliárddal drágul a Néprajzi Múzeum