T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Helyiekkel beszéltünk, hogy megtudjuk, mi a helyzet az egyik legdurvábban fertőzött európai országban. Munka nélkül maradt gyári munkás, rendőr, aktivista és ápolónő meséli el, milyen a helyzet most az ibériai országban.

Koronavírus-világjárvány
Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

„Bezártak minket és nagyon jól tették. Olyan, mintha az egész ország kötelezően sziesztázna” – válaszolta kérdésére Fernando Madridból, hogyan telnek a mindennapjai Spanyolországban, miután a kormány rendkívüli helyzetet hirdetett, aminek értelmében március 9-én bezárták az iskolákat, 14-e óta pedig csak az mehet ki az utcára, aki létfontosságú termékeket és gyógyszereket vásárol, munkába megy vagy az idősek gondozása miatt hagyja el otthonát. Az ország keddtől a szárazföldi határait is lezárta.

A harmincas évei közepén járó férfi rendőrként dolgozik a spanyol fővárosban, így számára az otthoni munka nem jöhet szóba, de szomszédai bezárkóztak. Elmesélte, hogy a lakóközösség összefogott és forgó rendszerben intézik a bevásárlásokat emeletenként, hogy a lehető legkevesebb emberi érintkezés történjen. „Az idős szomszédokat arra kértük, mondják, ha valamire szükségük van, de ne hagyják el a lakásukat, mi majd elintézünk nekik mindent.”

Bezárt üzletek a madridi Plaza Mayor árkádsorán 2020. március 14-én. Az előző nap a spanyol kormány szükségállapotot hirdetett ki az új koronavírus járványa miatt.
©

Olaszország után Spanyolországban is terjedni kezdett a szokás, hogy az erkélyeken, ablakokban énekelnek az emberek, Madridban naponta kétszer, reggel és este is a lakásokból üzennek az orvosoknak, hogy megköszönjék megfeszített munkájukat. „Ha csak egy kicsivel könnyebb így nekik, akkor – ha tehetném – egész nap ott állnék és lengetném a lepedőmet a köszönöm felirattal” – mondta Fernando.

Programozó szomszédjával van még egy különös szokása. Munka után, esténként mindketten kihajolnak a párkányon és koccintanak egy doboz sörrel.

Előtte még csak nem is köszöntünk egymásnak, de a vírus összehozott minket.

És hogy mi a legnehezebb ezekben a napokban? Fernando szerint az, hogy jó eséllyel nem napokról, hanem hónapokról lesz szó. „Meg az, hogy nincs foci” – tette hozzá keserű nevetéssel.

A szerda délelőtti hivatalos adatok szerint Spanyolországban 13 716 fertőzöttet tartanak nyilván, 598-en elhunytak, valamint 1081 gyógyultról tudni. Kína, Irán és Olaszország után itt az egyik legsúlyosabb a helyzet, tizenhét nappal ezelőtt ugyanis még csak 50 fertőzöttről lehetett tudni.

Spanyolországban nőnapkor, március 8-án hatalmas tüntetést tartottak, százezrek voltak a nagyvárosok (Madridban 120 ezren, Barcelonában 50 ezren lehettek) utcáin, miközben ekkor már tudható volt, hogy a vírus terjedése nagy tömegben szinte megállíthatatlan. De – talán a vírusnak is üzenve – akkor bejárta a világsajtót és a közösségi médiát egy tüntető, aki azt a táblát tartja a magasba Madridban, hogy:

a férfi elnyomás jobban öl, mint a koronavírus.

A barcelonai tüntetés egyik résztvevője hétfőn a hvg.hu-nak azt mondta, „senki sem sejtette, hogy ebből ekkora járvány lesz. Legalábbis én biztos nem. Ha tudom, akkor idén otthon tüntettem volna.” Isabel egy nőjogi szervezet munkatársa, azóta ők is bevezették az otthonról dolgozást, ő tünetmentes, de idős, beteg szülei kórházba kerültek. „Jól vannak, de hatalmas a bizonytalanság bennem.” Azt mondja, napok óta Barcelona is üres, előtte még soha nem látta ilyennek a várost, a máskor zsúfolásig telt Avinguda del Portal de l’Àngel olyan, mintha egy szellemváros főutcáján sétálnánk:

Isabel is azt mondta, a többség fegyelmezetten otthon marad, mert

most csak a négy fal a vakcinánk.

A koronavírus gazdasági hatásaival a baloldali spanyol kormány elképesztő mértékű, 200 milliárd eurós csomaggal venné fel a harcot. Kedden este hosszan vitázott erről a válságtanács, de Pedro Sánchez kormányfőnek valamit ki kellett találnia, ugyanis korábban már kiderült, hogy százezer spanyol munkahely szűnhet meg ideiglenesen, vagy rosszabb esetben végleg a vírus miatt.

A sevillai Santa Justa pályaudvart fertőtleníti a spanyol katonai katasztrófaelhárító egység védőfelszerelést viselő tagja 2020. március 18-án.
©

Azt a könnyítést már korábban bejelentették, hogy akik elveszítik a munkájukat, átmenetileg mentesülnek a jelzáloghitelek fizetése alól, egyedi döntés alapján pedig a közüzemi számlák fizetése alól is.

Azonban a nagyobb spanyol gyárakban már most leépítések kezdődtek, a legnagyobb spanyol napilap, az El País közlése szerint keddig nagyjából százezer munkavállaló állását függesztették fel, többek között a Seat és a Volkswagen autógyáraknál, a Burger Kingnél, az Iberostarnál és a Cortefielnél. A spanyol munkajogi szabályozás szerint a munkáltatóknak lehetőségük van ideiglenes leépítésekre, amivel éltek is. A Seat 14 800 dolgozójának a munkahelyét szüntette meg ideiglenesen, egyikük lapunknak annyit mondott, hogy

a 2008-as gazdasági világválság után már épp normalizálódni kezdett a helyzet, erre jött ez a vírus. Nem tudom, mi lesz holnap, nem tudom, meddig tart a járvány, csak azt tudom, hogy most nincs munkám.

Az idős Rafael most két dologban bízik: abban, hogy nem kapja el a koronavírust, és abban, hogy mivel most csak a bérének nyolcvan százalékát kapja, az állam pótolja majd a kieső bevételét. Hogy most mihez kezd, csak annyit mondott, otthon marad és vár. „Lemegyek majd a boltba is, meg hazafelé beugrom szerencsejátékozni. Ennyi” – mondta lehangoltan.

Védőruházatot viselő egészségügyi személyzet segít a távozni készülő vendégeknek a Tenerife nyugati partjánál lévő La Caleta üdülőhely H10 Costa Adeje Palace nevű szállodájában 2020. február 28-án
©

Az egészségügyi rendszert is nagy kihívás elé állítja a járvány, az országban átmenetileg hiánycikk lett a teszt, amire a koordinációs központ ottani vezetője csak annyit mondott, a hiányt a logisztikai problémák okozzák, amik néhány nap múlva elhárulnak majd, tehát hétvégére újra mindenhol elérhetőek lesznek a tesztek. A gyorsteszteket még a héten elkezdik, hogy így szűrjék ki a rejtett eseteket. A ritkásabban lakott Kanári-szigeteken jelenleg 148 fertőzöttről és két halálos áldozatról tudni, egy ottani, tenerifei ápolónő azt közölte lapunkkal, ott megfelelő számú egészségügyi eszköz áll rendelkezésre, de hallja ő is, hogy a sűrűn lakott területeken nagy a probléma.

Neki is, kollégáinak is van megfelelő védőfelszerelése, elképzelhetetlennek tartja, hogy e nélkül engednék őket dolgozni. „Ha mi is megbetegednénk, ki dolgozna és gyógyítana?” Azt ajánlja mindenkinek, hogy csökkentse a minimálisra a személyes kontaktusokat, illetve a lehető leggyakrabban mosson kezet.

Sokakban megdöbbenést keltett egy 36 éves férfi, Eduardo Hernández története, amit az El Mundo napilap magazinmelléklete, a Papel közöl. Ebben a férfi leírja, hogy jó egészségnek örvendett, rendszeresen járt edzésekre, soha életében nem dohányzott és nem ivott. Tüdőgyulladással ment orvoshoz, de kiderült, koronavírusos.

Mindenkinek azt üzenem, figyeljen oda, vigyázzon magára és környezetére is. A koronavírus nem válogat.

A spanyol miniszterelnök szerdán délben bejelentette:

a neheze még csak most jön.

(Az El País és az El Mundo cikkei alapján, valamint személyes beszélgetések alapján készült cikkünk.)

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Az ország harmadában szinte nem épül új lakás

Az ország harmadában szinte nem épül új lakás

Lélegeztetőgépek gyártására áll át a Virgin Orbit

Lélegeztetőgépek gyártására áll át a Virgin Orbit

Szijjártó: Indulnak a gépek az Amerikában rekedt magyarokért

Szijjártó: Indulnak a gépek az Amerikában rekedt magyarokért