szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átbulizták a lappangási időt, óriási lehet a fertőzöttség.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Egyesült Államok egyik legfertőzöttebb nagyvárosa New Orleans. Louisana államban csütörtök estig 2300-nál több fertőzött volt, ebből körülbelül ezer a metropoliszban. A város fertőzöttsége nagyobb, mint a legtöbb szövetségi állam eddigi száma. A kórházak már most túl vannak terhelve, a szükséges eszközök száma vészesen alacsony.

New Orleans tragikus állapota a gyanú szerint nem másnak tudható be, mint a Mardi Grasnak, az egy hétig tartó bulisorozatnak, amely idén február 25-ig tartott.

A Mardi Gras a város védjegyévé vált. Ez a nagyszabású tavaszköszöntő ünnep tulajdonképpen házibulikból és nyilvános mulatságokból áll, amelyeket jellemzően zárt térben rendeznek, és jelentős tömeget vonzanak. A vírus terjedésének ez a lehető legkedvezőbb körülményeket biztosítja. A koronavírus még korábban megjelent, és a Mardi Gras éppen egybeesett a lappangási idővel a legtöbb páciensnél.

New Orleanst története során nem kímélték a katasztrófák. 1853-ban a sárgaláz pusztított, amely 1905-ben visszatért. Legutóbb pedig 2005-ben csapott le a balszerencse a Katrina hurrikán képében. A lakosok most pesszimisták: mint a New York Times írja, attól tartanak, hogy nem kapnak elég figyelmet és segítséget, mert a vírus mindenhol tombol. Igaz, a szövetségi segítség a Katrina idején is sokat késett.

A baj nem jár egyedül: mivel New Orleans elsődleges bevételi forrása éppen a turizmus és a szórakoztatás, a mostanra bevezetett korlátozások súlyosan megroppantják a gazdaságát is. Az elbocsátások miatt emelkedik a munkanélküliek száma, az élelmiszerbankok majdnem üresek – és júniusban jön ismét a hurrikánok ideje.

A városvezetés már kijelölte azokat a középületeket, ahol szükségkórházakat rendezhetnek be. Három parkba pedig konténereket szállítanak, ezek szintén pótágyakkal lesznek felszerelve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!