szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb intézkedéseket vezettek be Csehországban, bővült az engedélyezetten működő üzletek sora, a lengyel elnök pedig a Fekete Madonna csodatévő képe előtt imádkozott a járványveszély miatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A cseh egészségügyi tárca honlapján péntek reggel megjelent kimutatás szerint a fertőzöttek száma 2062-re emelkedett, ami 259-cel több, mint egy nappal korábban. A halálos áldozatok száma továbbra is 9. A kórházban kezelt több mint 70 beteg közül 34-nél a fertőzés lefolyása súlyos. A gyógyultak száma továbbra is 10. A vírusra szűrtek száma meghaladta a 31 ezret, ez mintegy négyezerrel több a csütörtök reggelinél.

A cseh kormány a járvány alakulásának figyelembevételével folyamatosan módosítja a korábban bevezetett korlátozó intézkedéseket. Péntek reggeltől az élelmiszerboltok kötelesek egyszerű műanyag kesztyűket és zacskókat biztosítani a boltba lépő bevásárlóknak. Ugyanakkor tovább bővült azon üzletek és szolgáltatások sora, amelyek működését engedélyezték. Már egy hete újra kinyithattak a méteráruboltok, hogy az emberek anyagot vásárolhassanak a szájmaszkok készítéséhez. Mostantól kezdve kinyithatnak a lakatos- és a háztartási eszközöket javító műhelyek, valamint az autómosók is.

Lengyelországban péntek reggelig 1244-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 159 új esetet regisztráltak, ami eggyel több, mint előző nap. Eddig 16 beteg hunyt el, ketten meggyógyultak. A járvány apropóján jelképesen imádkozott a lengyelekért Andrzej Duda elnök csütörtök este a legfontosabb lengyelországi Mária-kegyhelyen.

A kirajzolódó tendenciák szerint a legközelebbi két hétben Lengyelországban tetőzni fog a járvány – vélekedett Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes, tudomány- és felsőoktatásügyi miniszter a wpolsce.pl konzervatív internetes televíziónak nyilatkozva. Arról is beszélt, hogy az elrendelt mozgáskorlátozások kedvező hatása esetén húsvét után várható csökkenő irányzat. Lengyelországnak fel kell készülnie a koronavírus elleni küzdelem második fázisára – mondta Gowin –, aki szerint húsvét után "különleges figyelmet kell majd fordítani" a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportokra, míg a többieknek – a gazdasági helyzetre való tekintettel – fokozatosan vissza kell térniük "hétköznapi teendőikhez".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!