szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Németországban ugyan most is engedélyezettek a politikai demonstrációk, de azokon egyszerre legfeljebb 20 ember vehet részt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ha betartják közben a biztonságos távolságtartásra vonatkozó szabályokat, akkor a koronavírus-járvány ellenére is tartható politikai demonstráció Németországban – ezt harcolták ki német aktivisták áprilisban. Május elsejére ezután 30 demonstrációt engedélyeztek Berlinben.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett különleges szabályok szerint a szervezőknek gondoskodniuk kellett arról, hogy legfeljebb húszan vegyenek részt egy-egy tüntetésen, és legalább másfél méter távolság legyen közöttük. A szokásos május 1-jei tömegrendezvényeket a járvány miatt az idén nem tartják meg, ennek ellenére ötezer rendőrt vontak össze a német fővárosban.

Franciaországban az ablakokban és a közösségi oldalakon ünnepeltek és tiltakoztak pénteken. A szakszervezetek itt is törölték ugyan a rendezvényeiket, de a párizsi République téren néhányan gyülekezni próbáltak. Őket a rendőrség oszlatta szét. Mások edénycsörömpöléssel, közös énekléssel a balkonokon, ablakokba kitett feliratokkal, valamint a közösségi oldalakon rendezett virtuális felvonulásokkal demonstráltak május elseje apropóján a koronavírus-járvány kormányzati kezelése ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet

Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja