szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sólymos László került a parlamentből kiesett magyar-szlovák vegyespárt élére.

A volt szlovákiai környezetvédelmi minisztert és miniszterelnök-helyettest, Sólymos Lászlót választotta a Híd füleki közgyűlése a párt elnökévé – írta meg elsőként a hírt a pozsonyi Új szó. Az elnökségbe is az általa támogatott személyek kerültek, az alelnöki tisztségek mindegyiként a párthoz tartozó polgármesterek, illetve alpolgármester tölti be. Sólymos megújulást és változatlan irányvonalat ígért.

„Lehetőséget kell adnunk az újaknak, olyanoknak, akiknek a kisebb közösségekben, a községükben, városukban van támogatottságuk, bázisuk. És lehetőséget kell adnunk azoknak is, akiknek komoly szakterületeken van gyakorlati tapasztalatuk” – számolt be a megválasztott elnök szavairól a Paraméter. Sólymos törekszik a szlovákiai magyar pártokkal egy új viszony kiépítésére is. „Az olyan mértékű választási vereségből, amelyet a párt elszenvedett, nem könnyű csak úgy felállni. Nem lesz egyszerű visszaszerezni a választók bizalmát” – érzékeltette a feladat most vállalt feladat nehézségét.

Mint ismert, február végén a szlovák parlamenti választás földrengésszerű változásokat hozott, melynek a magyar pártok is áldozatul estek. Az addig kormányon lévő Híd nem került be a törvényhozásba, míg a Budapest támogatását élvező MKP nem került be oda. A választás után a szlovákiai politikai élet veteránja, a Most-Híd alapító elnöke, Bugár Béla távozott a posztjáról.

Barak László: Szlovák csúcspopulisták a kormányzás küszöbén

Több mint egy hét telt el a politikai földindulást okozó szlovákiai választás óta. Mi várható a magyar parlamenti képviselet nélkül maradt szlovák közéletben? Vélemény.

Solymos László 2016-tól környezetvédelmi miniszter volt, korábban a Híd frakcióját vezette. A tárcája éléről most januárban – még a párt bukása előtt – távozott, miután testvérével összetűzésbe keveredett egy ázsiai étterem alkalmazottaival Pozsony belvárosában. A rendőrök őrizetbe vették a két férfit, majd a megfelelő intézkedések elvégzése után elengedték őket

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!