szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök és a republikánusok nem nézték jó szemmel, hogy a nyomozó iroda Trump és csapatának orosz kapcsolatait vizsgálja.

Lemond tisztségéről Dana Boente, az FBI vezető jogtanácsosa, amerikai sajtóértesülések szerint azért hozta meg a döntését, mert Donald Trump környezetéből és a republikánus pártból nagy a nyomást helyeznek a nyomozó irodára, hogy bocsássák el azokat, akik az elnök és csapatának orosz kapcsolatait vizsgálták, közölte a CNN.

A portál arról ír, hogy Boente volt a legmagasabb rangú személy az FBI-nál, aki részt vett a Donald Trump megválasztása körüli orosz beavatkozás utáni nyomozásban.

Trump első nemzetbiztonsági tanácsadója ellen korábban büntetőeljárás indult, Michael Flynn a nyomozás során nem mondott igazat orosz tisztségviselőkhöz fűződő kapcsolatairól és letagadta a találkozóit Szergej Kiszljakkal, Oroszország volt washingtoni nagykövetével; később elismerte, hogy hazudott erről, igaz, ezt a vallomását később visszavonta.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium májusban megszüntette a büntetőügyet, erre hivatkozva a republikánus oldalról egyre keményebb támadásokat intéztek az FBI ellen.

Ráadásul kedden tette le a hivatali esküjét a Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) új igazgatója, John Ratcliffe, korábbi republikánus képviselő, aki Donald Trump feltétlen híveként tartanak. Az új vezető azonnal feloldotta az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokról készült több dokumentum titkosítását. A republikánusok szerint ezek azt bizonyítják, hogy az amerikai hírszerzés 2016-tól manipulált, hogy azt a látszatot keltse, hogy Trump munkatársainak közük lett volna a választási beavatkozáshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!