szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkétszerezik a rendőrök számát is a George Floyd halála után kitört zavargások miatt. Közben új halottkémi jelentés készült a Minneapolisban rendőri intézkedés közben meghalt férfiról, ami szerint Floyd már akkor halott lehetett, amikor a mentőautóba tették. Az orvosok gyilkosságnak minősítették az esetet.

George Floyd halála
Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.
Friss cikkek a témában

Hétfőn estétől kijárási tilalmat rendeltek el New Yorkban. A helyi idő szerint este 11-től reggel ötig érvényes intézkedést Bill de Blasio demokrata párti polgármester jelentette be a Twitteren, miután egyeztetett róla Andrew Cuomóval, az állam szintén demokrata kormányzójával.

Közös közleményükben bejelentték azt is, hogy megkétszerezik az utcákon járőröző rendőrök számát, miután hétfőre virradó éjjel a tüntetők Manhattanben törtek-zúztak: kiraboltak patikát, feltörtek luxuscikkeket áruló üzleteket és felgyújtottak jó néhány gépkocsit.

Hétfői sajtókonferenciáján Cuomo kormányzó hiányolta, hogy a tüntetők nem jelentkeztek reformjavaslatokkal.

"Az nem elég, hogy utcára vonulok és azt mondom, dühös és csalódott vagyok. Pozitív reformprogramot is fel kell mutatni”

- mondta a politikus, aki szerint az erőszakra felbujtók többségükben nem is New Yorkban élnek, hanem más településekről érkeztek a városba.

Cuomo azt mondta zavarba ejtőek egyes rendőri fellépések is, utalva azokra a videókra, amelyek azt mutatták, hogy hétfőre virradóra egy rendőrautóval a tüntetők közé hajtottak, egy rendőr pedig borssprayt fújt egy demonstrálóra. A kormányzó vizsgálatot is elrendelt.

Bill de Blasio hétfőn újságíróknak azt állította: a tüntetések nagy része békés volt, és dicsérte a rendőröket, mert szerinte visszafogottak voltak. A tüntetéseken részt vett De Blasio Chiara nevű, 25 éves lánya, akit le is tartóztattak. A rendőri intézkedés közben múlt hétfőn elhunyt George Floyd halála miatt nem csak az USA-ban mozdultak meg tömegek, de világszerte tüntetések voltak.

Orvosok gyilkosságnak minősítették a halálesetet

Eközben kiderült, hogy ellentmondanak egymásnak a rendőri a május 25-én este Minneapolisban meghalt George Floyd boncolási jegyzőkönyvei: a családja kérésére elvégzett második halottkémi vizsgálat szerint a 46 éves férfi halálát a nyakára és a hátára nehezedő nyomás okozta fulladás idézte elő.

Ezzel szemben a rendőrség által korábban kiadott, első dokumentumban még az szerepelt, hogy nem találtak "fizikai bizonyítékot, ami alátámasztaná a trauma miatti fulladást vagy fojtogatást", és Floyd halálához "hozzájárulhatott egészségi állapota, beleértve koszorúér-betegségét és magas vérnyomását".

A második halottkémi jelentést hétfőn délután ismertette Ben Crump, a család ügyvédje. Eszerint semmi jele annak, hogy Floyd szívbeteg lett volna, a nyaki nyomáson kívül a hátára nehezedő - szintén térdtől származó nyomás - is hozzájárult halálához, ezek miatt nem kapott levegőt. A vizsgálatot elvégző két orvos gyilkosságnak minősítette a történteket, szerintük Floyd nagy valószínűséggel már halott volt, amikor a mentőautóba emelték.

A halál körülményeinek kiderítésében fontos szerepe lehet egy videónak, amelyet egy járókelő készített. A felvételen az egyik rendőr csaknem 9 percig térdel Floyd nyakán, kettő másik pedig a hátán.

Egy hét múlva temetik

A Floyd ellen fellépő négy rendőrt másnap elbocsátották a rendőrségtől, a férfi nyakára térdelő Derek Chauvint pedig két napra rá letartóztatták. A Floyd-család ügyvédjei bejelentették: George Floyd temetése június 9-én lesz a texasi Houstonban. A férfi fivére békítő beszéddel próbálta hétfőn csitítani a tüntetőket.

"Az erőszak egyáltalán nem fogja visszahozni a testvéremet" - mondta Terrence Floyd beszédében és virágot helyezett el azon a helyen, ahol a bátyja meghalt. "Hagyjuk ezt abba, kérem, legyünk békések!" - kérte, miközben a körülötte álló tömeg halott testvére nevét skandálta. Terrence Floyd szerint a rendőri brutalitás túlságosan is gyakran vezetett erőszakos megmozdulásokhoz, csakhogy ezek soha nem eredményeztek politikai változást.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Vándor Éva Élet+Stílus

Mit számít a feketék élete?

Ez a kérdés perzseli fel épp az Egyesült Államokat – a történelem során már sokadszorra. A Black Lives Matter hosszú ideje hívószava az amerikai közéletnek. De miért olyan nehéz megérteni? Vélemény.

Felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélték a kamu koronavírusos híreket terjesztő férfit

Felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélték a kamu koronavírusos híreket terjesztő férfit

Duna-átúszás, Gellért-hegy-futás: bárki nevezhet az utcalimpiára

Duna-átúszás, Gellért-hegy-futás: bárki nevezhet az utcalimpiára

Innen szép nyerni: Macron taktikázik az újabb ciklusáért vívott meccsen

Innen szép nyerni: Macron taktikázik az újabb ciklusáért vívott meccsen