szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Húsz helyett tizenhat minisztériuma lesz az új zágrábi kabinetnek.

Beiktatta hivatalába az Andrej Plenkovic vezette új, jobbközép horvát kormányt a zágrábi parlament csütörtök éjjel - írta a helyi sajtó. A kabinetet a horvát törvényhozás 151 képviselőjéből 76 támogatta.

Plenkovic a parlamenti ülés elején megtartott beszédében azt ígérte: a versenyképesség és az életszínvonal növelésére helyezik a hangsúlyt, csökkentik az adókat, emelik a fizetéseket és a nyugdíjakat, új munkahelyeket teremtenek, megfelezik az állami tisztségviselők számát és beindítják a gazdasági növekedést.

Ami a külpolitikát illeti, stratégiai célként jelölte meg a csatlakozást a schengeni övezethez, az euró bevezetését, valamint Horvátország nemzeti szuverenitásának és befolyásának növelését Európában és a világban.

Az új kabinetnek a miniszterelnök mellett négy miniszterelnök-helyettese is lesz Davor Bozinovic belügyminiszter, Zdravko Maric pénzügyminiszter, Tomo Medved veteránügyi miniszter és Boris Milosevic szerb kisebbségi képviselő, a Független Szerb Demokratikus Párt (SDSS) tagja, emberi jogokkal foglalkozó tárca nélküli miniszter személyében.

Négy tárcát vontak össze, így húsz helyett tizenhat minisztériuma lesz a zágrábi kormánynak: a jobbközép Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) tizenöt minisztere lesz, a nemzeti kisebbségeknek pedig egy. A tárcavezetők között négy nő is helyet kapott, a legtöbb miniszter az előző kormányban is betöltötte ezt a tisztséget. A jelöltek nevét hétfőn hozta nyilvánosságra a régi-új kormányfő.

Ivan Malenica korábbi közigazgatási miniszter, aki az egyesített közigazgatási és igazságügyi tárcát vezeti majd, később teszi le az esküjét, mert nemrég kiderült, hogy koronavírussal fertőződött meg.

A július 5-i előre hozott választásokon a HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt 66, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította Restart Koalíció pedig 41 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen a Haza Mozgalom végzett 16 mandátummal. Átlépte az 5 százalékos parlamenti küszöböt és 8 mandátumhoz jutott a jobboldali Híd Függetlenek Listája (Most), s meglepetésre bekerült 7 mandátummal a Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbalos-zöld szövetség. Három parlamenti helyre számíthat a Párt Névvel és Vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) elnevezésű balközép pártszövetség, egy-egy helyre pedig a HNS és Radimir Cacic Reformisták nevű pártja. A nemzeti kisebbségeknek garantált 8 képviselői hely közül 3-at a szerb, egyet-egyet a magyar, az olasz, valamint a cseh és szlovák képviselő tölt be, az összes többi nemzetiséget pedig 2-en képviselik az új összetételű parlamentben.

A kormányt támogatja a HNS, a Reformisták és a 8 kisebbségi képviselő.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Világ

Horvátországban és Szlovéniában csökkent az új fertőzöttek száma

Csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, ugyanakkor mindkét országban hunytak el a járvány következtében. Ukrajnában némileg mérséklődött az elmúlt 24 órában azonosított fertőzöttek száma, de még mindig több száz esetről számoltak be.

Betiltatná az Apple óráit egy szabadalmi troll

Betiltatná az Apple óráit egy szabadalmi troll

Esővel idővel indul a jövő hét, zivatarok is lehetnek hétfőn

Esővel idővel indul a jövő hét, zivatarok is lehetnek hétfőn

Józsefvárosban drágán megfizet, aki kivág egy idős fát

Józsefvárosban drágán megfizet, aki kivág egy idős fát