szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mintegy ötven érintett lehet, állítólag nem engednek be hozzájuk ügyvédeket.

Több tucat civilt és aktivistát tartóztattak le Varsóban, miután nem engedték, hogy a rendőrség elhajtson egy már letartóztatott társukkal – írja lengyelországi forrásait idézve a Mérce.

Margo Szutowicz azért került összetűzésbe a hatóságokkal, mert nemrég szivárványos zászlóval borított be varsói szobrokat, köztük egy Jézust ábrázolót is. Ezért akár két év börtönt is kaphatott volna vallási szimbólum meggyalázásáért. Végül csak két napra rabosították, ám közben elítélték egy másik ügyben: többedmagával befestett és megrongált egy jobboldali szervezethez köthető teherautót. Ezért két hónapot kapott, ami miatt a Kampania Preciw Homofobii nevű civilszervezet tagjai álltak ki mellette egy szolidaritási akció keretében. Ennek végén a rendőrök letartóztatták és kocsiba ültették Szutowiczot, ám mintegy 40–50 demonstráló az autó elé állt, és nem hagyta elhajtani azt.

Az egyenruhások erősítést kértek, a kiérkező társaikkal együtt pedig mindenkit összegyűjtöttek és rabosítottak. Maciej Gdula lengyel képviselő szerint többükről nem tudni semmit, nem tudni, hol vannak, és ügyvédekkel sem kommunikálhatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lakos Nóra: "Nehezebb megnevettetni valakit, mint elérni, hogy meghatódjon"

Lakos Nóra: "Nehezebb megnevettetni valakit, mint elérni, hogy meghatódjon"

Mit meg nem adnánk, ha Magyarországon is elérhető lenne ez az androidos funkció

Mit meg nem adnánk, ha Magyarországon is elérhető lenne ez az androidos funkció

A becsehelyi polgármesternek senki sem szólt, hogy Orbán érkezik

A becsehelyi polgármesternek senki sem szólt, hogy Orbán érkezik