szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?

Az uniós oltóanyag-beszerzés már 900 millió dózisnál tart, Magyarország ötmillióra jelentkezett be korábban.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Még több koronavírus elleni oltóanyagot rendelt Brüsszel: ezúttal a jelenleg legígéretesebbnek tűnő brit AstraZeneca brit gyógyszeripari csoporttal kötött megállapodást 400 millió adag vakcináról.

Az Oxfordi Egyetemen fejlesztett oltóanyag a WHO táblázata szerint jelenleg már a klinikai tesztek harmadik fázisában tart, azaz több tízezer emberen próbálják ki hatékonyságát és biztonságát. (Az Európai Bizottság közleményében ezzel ellentétben egyelőre csak a második fázis megkezdéséről írnak.)

Az Európai Bizottság arról állapodott meg a gyártóval, hogy ha a vakcina hatásos a Covid–19 ellen, 300 milliót vásárol belőle a tagállamok nevében, és fenntartja a lehetőséget, hogy még további 100 milliót vásároljon. Brüsszel tervei szerint az oltóanyagból szegényebb országoknak és más európai államoknak is jutna.

Ahogy korábban megírtuk, a világon hatalmas versenyfutás kezdődött a még fejlesztés alatt álló oltóanyagok beszerzéséért. Az Európai Bizottság június 17-én jelentette be saját oltóanyag-stratégiája részleteit. Ennek lényege, hogy a tagállamok nevében előzetes piaci kötelezettségvállalásokat tesz a nyílt közbeszerzési pályázaton kiválasztott oltóanyaggyártóknak. Emellett a gyártók kezdeti költségeinek egy részét is átvállalja, ehhez a 2,7 milliárd eurós vészhelyzeti költségvetés áll rendelkezésére. (Ha ez nem elég, akkor az Európai Beruházási Bank is nyújthat kölcsönt.)

A stratégia részeként a Bizottság július 31-én 300 millió adag vakcinára szerződött a Sanofi-GSK gyógyszergyártóval, augusztus 13-án pedig 200 milliót rendelt a Johnson&Johnson cégtől.

A rendelésekből Magyarországnak is jut, Orbán Viktor augusztus 7-ei rádióinterjújában mondta el, hogy a kormány 5 millió adag vakcinára jelentkezett be az Európai Uniónál.

Vlagyimir Putyin kedden jelentette be, hogy elkészült az oroszok által fejlesztett koronavírus-vakcina, két héten belül pedig az egészségügyi dolgozókat már oltani is fogják vele. A bejelentést sokan kétkedve fogadták, mert a Szputnyik V névre keresztelt oltóanyagot azelőtt törzskönyvezték, hogy egyáltalán elkezdték volna a tesztelés legfontosabb, harmadik fázisát.

(Címlapképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Így juthat Brüsszel segítségével ötmillió adag koronavírus-vakcinához Magyarország

A Sanofi francia gyógyszergyártónál kötött le 300 millió adag koronavírus elleni vakcinát az Európai Bizottság, ebből juthat az Orbán Viktor által említett 5 millió Magyarországnak. A tervek szerint az oltóanyagot szeptemberben kezdik tesztelni, a cég becslése szerint jövő nyáron hozhatják forgalomba. A stratégiával Brüsszel komoly kockázatot vállalt: a gyártók költségeinek egy részét is állja, cserébe jogot kap a vásárlásra, ám kérdés, hogy valóban a Sanofi vakcinája lesz-e a befutó.

Serdült Viktória Itthon

Az orosz kutatók felrúgták a szabályokat, amivel hatalmas rizikót vállaltak

Kizárt, hogy Magyarországra is érkezzen az orosz Covid-19 elleni oltóanyagból, hiszen a vakcinát nem törzskönyvezték az Európai Unióban és a tudósok is csak annyit tudnak róla, amennyit a sajtóban olvasnak. A Szputnyik-V-tel azonban nem ez a legnagyobb baj: az oroszok az elsőség érdekében egész egyszerűen kihagyták a klinikai tesztek harmadik, egyben legfontosabb fázisát, amivel hatalmas rizikót vállalnak. Jakab Ferenc, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a hvg.hu-nak úgy fogalmazott: az oroszok a vakcina előállításánál egy régóta bevett módszert alkalmaztak, de azt, hogy működik-e, csak a történelem és az idő dönti majd el.

Orbán apjának bányacége is részt vett a drágának tartott M4-es beruházásban

Orbán apjának bányacége is részt vett a drágának tartott M4-es beruházásban

Egy kislány jelzett, hogy valami gond van, 11 alkalmazást azonnal törölni kell a telefonokról

Egy kislány jelzett, hogy valami gond van, 11 alkalmazást azonnal törölni kell a telefonokról

Letépte magáról a nyomkövetőt, majd új barátnőjére és annak anyjára támadt egy 16 éves fiú

Letépte magáról a nyomkövetőt, majd új barátnőjére és annak anyjára támadt egy 16 éves fiú