szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Menedékkérők ezrei töltötték a szabad ég alatt a napjaikat azóta, hogy szeptember elején szinte teljesen megsemmisült Moria.

Szeptember nyolcadikán égett le az egyik legnagyobb görög menekülttábor Leszboszon. A Moria nevű település mellett elhelyezkedő táborban több mint tízezren laktak, a tűz után a Mitilínibe vezető út mentén húzták meg magukat.

A görög rendőrség a napokban kezdte meg az ideiglenes otthon nélkül maradtakat a Kara Tepében található új táborba költöztetni. Az Euronews tudósítása szerint a műveletben a rendőrök védőruhában vesznek részt a koronavírus-járvány miatt. A beszámoló szerint csütörtökön 450 menekült érkezett meg az új táborhoz, ahol most 2000-nél kicsit már többen vannak. Belépni azonban csak negatív koronavírus-teszttel lehet, eddig 56 embert különítettek el a fertőzés miatt.

A hatóságok egy napon belül még háromezer embert szeretnének elhelyezni Kara Tepében, így közel ötezer ember juthat ideiglenes szálláshoz, élelmiszerhez, ivóvízhez, egészségügyi ellátáshoz.

A Moria menekülttábor súlyosan túlterheltnek számított: 13 ezer ember élt ott, holott a hivatalos kapacitása ennek csak a negyede. A görög hatóságok szerint a táborban gyújtogatás történhetett. Az, hogy ki és miért gyújtogathatott egyelőre nem tisztázott. A Moria táborban a koronavírus is felütötte a fejét: a szeptember 8-án tombolni kezdő tüzet megelőzően 35 fertőzöttet találtak itt. A fertőzöttek – meg nem erősített jelentések szerint – ellenszegültek annak, hogy elkülönítsék őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Leégett a leszboszi menekülttábor

Többen füstmérgezést kaptak, a lakókat evakuálni kellett Leszboszon, miután leégett a Moria menekülttábor. A tábor nagy része elpusztult, ezrek maradtak fedél nélkül.

25 méter hosszú alagutat találtak a rendőrök Ásotthalomnál

25 méter hosszú alagutat találtak a rendőrök Ásotthalomnál

Több vonatot is érint a hétvégi óraátállítás

Több vonatot is érint a hétvégi óraátállítás

Rosszabbul alszunk a járvány miatt az alvásszövetség szerint

Rosszabbul alszunk a járvány miatt az alvásszövetség szerint