szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nappal korábban Jurij Karajev még arról nyilatkozott, hogy a fehérorosz rendőrség túl toleráns volt eddig, de a jövőben nem habozik majd éles lőszert használni. Csütörtökön elnöki segítő lett belőle.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön leváltotta Jurij Karajev belügyminisztert, és helyére Ivan Kubrakovot, a belügyi főigazgatóság minszki kirendeltségének vezetőjét nevezte ki. Karajevet elnöki segítőnek, hrodnai területi felügyelőnek nevezte ki. Lukasenka az új segítőinek kinevezésekor kijelentette:

A rendőrség és a hadsereg addig nem megy el az utcákról, amíg a tüntetések tartanak.

Karajev egy, a leváltása előtti napon, szerdán megjelent interjúban arról beszélt, hogy a rendőrség eddig túlságosan toleráns volt a tiltakozókkal szemben. Úgy folytatta, ezentúl keményebb irányvonalat fognak követni. Azt is kijelentette:

Ha a tiltakozók részéről erőszakos fellépéssel találkoznak, akkor éles lőszert vetnek majd be a hatóságok.

Eközben a Fehérorosz Kulturális Szolidaritási Alap arról számolt be, hogy zenészeket bocsátottak el a Nemzeti Nagyszínházból amiatt, hogy támogatásukról biztosították a tüntetőket. Szerdán a tut.by és a Reuters számolt be arról, hogy tömegesen zárják ki az egyetemekről a tüntetéseken részt vevő hallgatókat. Az egyetemistákról Lukasenka is szót ejtett csütörtökön: bejelentette, hogy az országban hamarosan nem fogadják majd el a külföldön megszerzett diplomákat, mivel a külföldi egyetemeken csak "átmossák" a diákok agyát, majd pedig "visszaküldik őket, mint ötödik hadoszlopot".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Ismét több mint százezren tüntettek Fehéroroszországban

Minszkben és több vidéki városban is folytatódtak vasárnap az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő elleni tüntetések. Az augusztusi elnökválasztáson elkövetett csalások miatt utcára vonult tömeget a rendőrök hang- és fénygránátokkal, valamint gumilövedékekkel próbálták meg szétzavarni.

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

A nőgyógyászokra nem vonatkozna az új egészségügyi szolgálati jogviszony

A nőgyógyászokra nem vonatkozna az új egészségügyi szolgálati jogviszony

Hiába a figyelmeztetés, amerikaiak milliói utaztak repülőn a hálaadás napi ünnepségre a rokonaikhoz

Hiába a figyelmeztetés, amerikaiak milliói utaztak repülőn a hálaadás napi ünnepségre a rokonaikhoz