Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Katonák, rendőrök lepték el keddre virradóra a bécsi belvárost, az előbbiek a kiemelt objektumokat, mindenekelőtt a követségeket védik, „átengedve“ a rendfenntartókat a terrortámadás utáni nyomozásnak, a lakosság védelmének. Helyszíni beszámoló.

Álmos arcú gyalogosok szelték át kedd reggel a Grabent, még mindig tartó pánikról beszélve a hétfő esti lövöldözést követően. Egy fiatal nő azt mondta az állami ORF-en, hogy egy pillanatra sem hunyta le a szemét, egy másik arról beszélt, hogy két fiát nem engedi iskolába. Elvégre a terrortámadásnak még nincs teljesen vége, a hatóságok nem tudják, pontosan hányan vettek részt az osztrák főváros elleni támadásban. Amúgy a polgármester, Michael Ludwig gyorsan intézkedett, már hétfő este jelezte, hogy kedden nem kötelező iskolába menni.

A hírek szerint sok szülő élt a lehetőséggel, nagyon kevés gyerek jelent meg az iskolákban.

Hétfő este rengetegen voltak az első kerületben, az éjféltől meghirdetett második „lockdown“ előtt még színházba, koncertekre siettek. Vagy éppen kiültek a kávéházak, éttermek utcai székeire, a hőmérséklet még 20 óra körül is közel volt a 20 Celsius-fokhoz. A rendőrség és a szemtanúk közlése szerint 100-150 lövés dördült el, a belügyminiszter, Karl Nehammer a terroristák vélhető számával kapcsolatosan csak annyit mondott el, hogy a rend fenntartói nyolc óra után pár perccel már a belvárosban voltak, s az egyik terroristát (akit „még élőben“ láttatott több tévéállomás, ahogy nehéz fegyverzetben rohan a szűk utcákon), 20 óra 9-perckor lelőtték a különleges WEGA alakulat tagjai. Holttestét órákig nem mozdították, nem tudták, hogy robbanóövet visel-e, avagy csak egy megtévesztésig hasonló eszközt. (Reggelre kiderült, álca volt az öv.)

Ezt tudni eddig a bécsi terrortámadásról

Az osztrák belügyminiszter szerint a támadók egyike, akit a hatóságok lelőttek, az Iszlám Állam szimpatizánsa volt. A terrortámadásnak már négy civil áldozata van a kedd reggeli hírek szerint.

A támadás a bécsi vallásos zsidóság központjában, a Seitenstettengasséban kezdődött, a város legnagyobb, Stadt-tempelnek nevezett zsinagógájánál. Oskar Deutsche, a bécsi hitközség vezetője elmondta, hogy hétfő este semmiféle rendezvény nem volt az épületben, a kaput zárva tartották, s kivételesen fegyveres őrség sem vigyázta a rendet. Talán ennek köszönhető, hogy nem a vallási épületre kezdtek lövöldözni, hanem a Bermuda-háromszögnek nevezett utcák vendéglátóhelyeinek teraszközönségét vették célba, ahogy a hivatalos beszámolók fogalmaztak, válogatás nélkül lőttek. A Seilerstettben lakó Schlomo Hofmánner rabbi az ablakából nézett ki a lövések hatására, meglepőnek találta a nagy csendet. Mint elmondta,

a veszélybe került emberek annyira megijedtek, hogy – szó szerint – a torkukra forrott a szó.

A belváros hat helyszínén hallatszottak lövések, a beszámolók szerint többek közt egy olyan fiatalemberre is rálőttek, akinek sikerült végül egy kőfal mögé rejtőznie, majd a rendőröknél találni menedéket.

A rendőrök, s a velük együtt fellépő terrorellenes erők, továbbá a tűzoltóság, a bécsi közlekedési vállalat emberei a megrémült embereket igyekeztek eltüntetni az utcákról, rájuk zárták a vendéglátóhelyek, a kulturális létesítmények ajtaját. Előadás volt az Operában, a Burgtheaterben, az utóbbi igazgatója, Bogdan Roscic a darab végén, amikor a színészeket tapsolnák, bejelentette, hogy terrortámadás történt, még legalább egy órát senki sem hagyhatja el az épületet, ugyanakkor a színház impozáns főlépcsőjét a dohányosok rendelkezésére bocsátották.

©

A kedd délelőtti jelentések szerint négy ember halt meg, 17-en kerültek kórházba, köztük heten súlyos, életveszélyes állapotban vannak. A hallottak között két férfi és két nő található, az egyik férfi a rendőri erők tagja volt.

A magát az Iszlám Állam hívének valló, lelőtt merénylő a DiePresse című napilap közlése szerint 30 év körüli volt, menekültként érkezett már korábban az osztrák fővárosba, állampolgárságát nem közölték. A merényletre hatalmas fegyverarzenállal érkezett, a rendőrség azonosította a lakását, amelynek bejárati ajtaját kirobbantották. Ezt követően további lakásokban razziáztak, és több embert letartóztattak.

Update: A friss hírek szerint az elkövető egy 20 éves, macedón és osztrák állampolgársággal rendelkező férfi volt, aki már régebb óta a hatóságok látóterében volt, miután a belügyminiszter szerint terrorista tevékenységek miatt bekerült a bűnügyi nyilvántartásba: konkrétan Szíriában akart az Iszlám Államhoz csatlakozni, amiért 22 hónapra ítélték, de decemberben jó magaviselet miatt elengedték. A férfi automata fegyverrel, pisztollyal és egy machetével is fel volt fegyverkezve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mivel ingyenes a parkolás, beszálltak a közteresek munkájába a parkolóőrök

Mivel ingyenes a parkolás, beszálltak a közteresek munkájába a parkolóőrök

Mick Jagger és Dave Grohl himnuszt írtak a koronavírus-járványról

Mick Jagger és Dave Grohl himnuszt írtak a koronavírus-járványról

Jakus Ibolya: Ha a csend beszélni tudna

Jakus Ibolya: Ha a csend beszélni tudna