szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még közelebb került az elnökséghez a demokrata párti jelölt, de még mindig nem dőlt el semmi.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

A CNN hírtelevízió és az Edison Research közvélemény-kutató közlése szerint a demokrata párti Joe Biden a legfrissebb adatok szerint már 7248 szavazattal vezetett Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök előtt a 16 elektort adó Gerogiában.

A végső győzelemhez 270 elektori szavazat szükséges, az állás jelenleg 253-213 Biden javára.

A szoros verseny miatt megfigyelők valószínűnek tartják, hogy Georgiában a voksok száz százalékának a feldolgozása után újra kell majd számolni a szavazatokat, és csak azután lehet végeredményt hirdetni.

A másik öt államból, ahol még tart a szavazatszámlálás, amelynek az eredményétől az amerikai elnökválasztás kimenetele függ, háromban Biden vezet. A demokrata párti politikus előnye a 20 elektort adó Pennsylvaniában 28 833, Nevadában (6 elektor) 22 657, Arizonában (11 elektor) pedig 29 861 ezer szavazat. Észak-Karolinában, ahol 15 elektori szavazat a tét, Trump vezet 76 515 ezer vokssal. Alaszkában (3 elektor) sincsen még végeredmény, ott is az elnök áll az élen 51 382 vokssal.

Bidennek elég volna Pennsylvániában győznie ahhoz, hogy elnökké válasszák. Nemrég az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája elrendelte, hogy az államban különítsék el a késve érkezett levélszavazatokat a többi vokstól. A konzervatív Samuel Alito bíró elutasította azt a keresetet, amelyben a pennsylvaniai republikánusok azt kérték, hogy a késve érkezett szavazatokat egyáltalán ne vegyék figyelembe a voksok összesítésekor. Elrendelte ugyanakkor, hogy a választás napján este nyolc óra után beérkezett voksokat különítsék el, és tegyék félre. A bíró nem döntött arról, hogy mi lesz ezekkel a szavazócédulákkal a későbbiekben.

Joe Biden: Egyértelmű többséggel nyerjük meg ezt a választást

A CNN szerint néhány ezer szavazatról lehet szó, amelyek érdemben aligha befolyásolják a végeredményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel

Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel

Elkezdték vizsgálni az orosz vakcinát az OGYÉI emberei

Elkezdték vizsgálni az orosz vakcinát az OGYÉI emberei

Joe Bident a dadogása is elkíséri az elnöki beiktatásra

Joe Bident a dadogása is elkíséri az elnöki beiktatásra