szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egykori budapesti nagykövet fia két fontos külpolitikai pozíció betöltésére is esélyes.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Anthony (Tony) Blinken várhatóan fontos posztot fog betölteni Joe Biden leendő amerikai elnök csapatában. A Reuters szerint Biden vagy külügyminiszterré (Secretary of State), vagy nemzetbiztonsági tanácsadójává fogja kinevezni.

Blinken a demokrata jelölt kampányában is fontos szerepet töltött be, ő volt Biden külpolitikai tanácsadója. A Reuters információját egyelőre nem kommentálta Biden stábja, azt mondták, hogy még nem foglalkoztak személyi döntésekkel.

Ő lehet a király Biden udvarában -- Times-portré Tony Blinkenről

Maga Biden is szupersztárként emlegette, hamarosan fontos pozíció juthat neki Washingtonban - írja róla a brit, konzervatív The Times.

A The Times is megszellőztette már korábban, hogy Anthony Blinken számára fontos pozíció néz ki Washingtonban. Az 58 éves Blinken már vagy 10 éve nagyágyúnak számít Washingtonban a Demokrata Párt központjának főnöki szintjén.

Sokat elárul helyéről, hogy 9 éve ott volt azon a fehér házi megbeszélésen, ahol Obama, az akkori elnök, helyettese Biden, valamint Hillary Clinton külügyminiszter a hadsereg legfőbb négycsillagos tábornokaival közösen kimondták a halálos ítéletet Oszama bin Ladenre.

A lap szerint jelenleg nemigen van olyan a munkatársak között, aki közelebb állna a megválasztott elnökhöz. Úgy hogy a következő négy évben várhatóan bőven lesz beleszólása az Egyesült Államok politikájába, akár még nemzetbiztonsági tanácsadóként is – írta a The Times.

A Magyar Hang azt írja, Anthony Blinken félig magyar származású, édesanyja, Judith révén. Az apja, Donald Blinken 1994–1997 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt. Sőt, Tony Blinken apja és a mostohaanyja 2015-ben jelentős támogatást nyújtott a Nyílt Társadalomért Archívumnak (OSA), amely fel is vette a nevüket: Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum.

A korábban felröppent hírek szerint a külügyminiszteri posztra ketten esélyesek, Blinken mellett Susan Rice volt nemzetbiztonsági főtanácsadó is, mindketten jól ismerik Magyarországot.

Amerikai kampányfinis: ahogy most állnak a dolgok, Orbán elkezdhet dolgozni a B terven

A négy éve nem várt vereségre ébredt demokraták nem merik elkiabálni az elnökjelöltjük, Joe Biden javára mutatkozó előnyt, míg a republikánusok elkezdtek félni attól, hogy a Fehér Ház mellett a szenátust is elveszíthetik, ha Donald Trump bukik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelszómegosztós funkció érkezhet az Android 12-be, könnyebb lesz hozzáférni a wifihez

Jelszómegosztós funkció érkezhet az Android 12-be, könnyebb lesz hozzáférni a wifihez

Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup

Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup

HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt

HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt