szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A külügyminiszteri posztot a félig magyar Anthony Blinken fogja kapni, a pénzügyminiszterre egy másik nagyágyú, Janet Yellen volt Fed-elnök az esélyes.

A megválasztott amerikai elnök, Joe Biden kedden jelentheti be, hogy kiket szán a leendő kormányzatának kulcspozícióiba. A New York Times azonban már hétfőn több nevet közölt, hogy kikkel szeretne az új elnök együtt dolgozni, értesüléseit később a megválasztott elnök közleményben erősítette meg.

A külügyminiszteri poszt esetén nincs meglepetés, Anthony Blinken lehet a befutó, aki egyébként félig magyar származású. A Reuters már tíz nappal ezelőtt arról írt, hogy Biden külügyminiszterré nevezheti ki.

A nemzetbiztonsági miniszter viszont Alejandro Mayorkas lehet, aki latin-amerikai származású, ezen a poszton ilyen még nem fordult elő. Mayorkas egyébként a második Obama-elnökség idején ennél a tárcánál volt már miniszterhelyettes, így nem akkora meglepetés, hogy őt szánják a posztra.

A hírszerzés leendő vezetőjeként mutatja be a New York Times Avril Hainest, aki Barack Obama nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese volt, előtte pedig a CIA-nak volt az igazgatóhelyettese. Ha valóban őt nevezik ki, akkor Haines lesz az első nő, aki az Egyesült Államok hírszerzéséért felel.

John Kerry, Obama külügyminisztere is új feladatot kaphat, a cikk szerint ő lehet a klímaügyi felelőse a Bidennek. Az amerikai sajtó pedig azt is kész tényként kezeli, hogy a pénzügyminiszteri cím várományosa - szintén első nőként - Janet Yellen lehet, aki 2014-től egy cikluson keresztül volt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó gratulált Biden minisztereinek

Szijjártó gratulált Biden minisztereinek

Újabb 98 áldozata van a koronavírusnak

Újabb 98 áldozata van a koronavírusnak

Kína szankciókkal sújtotta Mike Pompeót és több volt amerikai minisztert

Kína szankciókkal sújtotta Mike Pompeót és több volt amerikai minisztert