szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem hozott eredményt Angela Merkel és Mateusz Morawiecki tárgyalása az uniós forrásokat jogállami feltételekhez kötő mechanizmus ügyében. A lengyel kormányfő szerint a jelenlegi tervezet nem garantálja a jogbiztonságot.

Nagyon nehéz megoldásra jutni az Európai Unió következő hétéves költségvetése, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló alap és a források felhasználását feltételekhez kötő mechanizmus ügyében – mondta Steffen Seibert az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő német kormány szóvivője pénteken Berlinben.

Seibert arra reagált, hogy Angela Merkel német kancellár és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megbeszélést folytatott. Az már korábban ismert volt, hogy Merkel Lengyelországgal és Magyarországgal is tárgyal, miután mindkét tagállam megvétózta nagyköveti szinten az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást azért, mert a közösség elfogadta a jogállamisági feltételrendszert.

Ezek a tárgyalások „folyamatban vannak” – mondta a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy nincs lehetősége részletek ismertetésére, azt viszont el tudja mondani: még nem találták meg a megoldást.

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Közös sajtónyilatkozatot tett a magyar és a lengyel miniszterelnök Budapesten: hat pontban tárgyalják, miért fogják alkalmazni a vétójogot az uniós költségvetési vitában.

Mint mondta, Angela Merkel megítélése szerint egy „nagyon jó és kiegyensúlyozott kompromisszum” alakult ki a soros német elnökség és az Európai Parlament tárgyalásain a költségvetés és a helyreállítási alap forrásainak felhasználási feltételeit szabályozó mechanizmusról. További tárgyalásokat kell azonban folytatni arról, hogy mi lehet a mindenkinek elfogadható megoldás.

Szóba került, hogy Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Gestapót hozta fel példaként Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének egy kijelentése kapcsán. Merkel szóvivője az ügyről azt mondta,

Európában a sértegetések soha nem vezetnek valamennyi félnek kedvező eredményekre”.

Morawiecki: Lengyelország kész megvétózni a költségvetést

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is beszámolt a Merkellel lezajlott tárgyalásról. Azt mondta, Lengyelország várja a hosszú távú költségvetésről szóló uniós tárgyalások folytatását, és gyors eredményre számít, amely garantálja a tagállami jogokat és tiszteletben tartja az uniós alapszerződésekben foglalt eljárásokat.

Morawiecki a Facebookon közzétett beszámolójában azt írta, Varsó ki fog állni az uniós alapszerződések betartása, valamint a tagállamoknak a reformok megvalósításához fűződő szuverén joga mellett. Azt is hozzátette: az elsődleges jogot rögzítő alapszerződések magasabb rendűek minden másodlagos mechanizmusnál, mint amilyet az uniós intézmények jelenlegi javaslatai tartalmaznak. Ez Lengyelország szempontjából a további uniós tárgyalások alapja és kiindulópontja.

Morawiecki szerint a jelenlegi költségvetési feltételrendszer

nincs jóváhagyva, és nem is lehet jóváhagyni.

Azt is elmondta, a múlt héten nagyköveti szinten ennek az elfogadását Lengyelország és Magyarország ellenezte. Szerinte a vétó jogát az EU-ban az összes tagállam „álláspontja és fenntartásai figyelembevételének biztosítékaként” meg kell őrizni.

A kormányfő szerint a költségvetési csomag jogállamisági feltételrendszeréről szóló jelenlegi tervezet nem garantálja a jogbiztonságot, kritériumai általánosak, és nagyon széles értelmezést tesznek lehetővé. Megerősítette a soros uniós elnök Németországot képviselő Merkelnek, hogy Lengyelország kész megvétózni a költségvetést, amennyiben „nem találják meg az egész Európai Unió, nem csak egyes tagállamai számára jó megoldásokat”.

Mint mondta, arra kérte Merkelt, hogy mélyrehatóan tanulmányozzák a lengyel érvelést, ami fontos a jelenlegi vita, de Európa egysége és jövője szempontjából egyaránt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG hvg360

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Magyarország nagyon rosszul járna azzal, ha nem részesülne az Orbán Viktor vétójával blokkolt európai uniós helyreállítási alapból, az ugyanis nem hitelfelvételt jelentene, hanem támogatást – mondja Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője, aki 2016-ig a Századvég Gazdaságkutató vezető munkatársa volt. A szakember szerint a kormány hamarosan rákényszerülhet az áfa csökkentésére is.

Szívelégtelenség miatt kórházba került Silvio Berlusconi

Szívelégtelenség miatt kórházba került Silvio Berlusconi

Magyarországra is elhozza a Samsung a legolcsóbb 5G-s telefonját

Magyarországra is elhozza a Samsung a legolcsóbb 5G-s telefonját

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra