szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarország elkötelezett híve a jogállamiságnak a miniszterelnök szerint.

Nyilatkozatot adott ki Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggel, amiben az Európai Unió költségvetésének, illetve a helyreállítási alapnak megvétózását magyarázza. Ebben a kormányfő felidézi: a magyar kormány már a 2020. júliusi európai uniós csúcson megvétózta a költségvetési jogalkotási csomagot.

Orbán úgy véli, Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, aki "beengedi a migránsokat". Állítása szerint a jelenlegi javaslat elfogadása után nem lenne akadálya annak, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, a migrációt ellenző országokat pedig költségvetési eszközökkel megzsarolhatnák.

A miniszterelnök szerint Magyarország a vita során mindvégig kompromisszumkészséget mutatott. Annak ellenére – teszi hozzá –, hogy a gazdasági válság közös hitelfelvétellel történő kezelését sosem tartotta megfelelőnek.

Elkötelezettek vagyunk az európai szolidaritás mellett és támogatjuk, hogy a pénzügyi segítségre szoruló államok a lehető leggyorsabban forrásokhoz jussanak

– fogalmaz a kormányfő. Úgy folytatja, Magyarország elkötelezett híve a jogállamiságnak. A mai kormánypárt vezetői azok, akik "kiharcolták a jogállamot a kommunista diktatúrával szemben".

Orbán szerint a bevándorlási viták közben vált a jogállamra hivatkozás jogi helyett "politikai és ideológiai eszközzé". Európa egységét aláásó súlyos hiba lenne a pénzügyi, gazdasági kérdések politikai vitákkal való összekapacsolása – teszi hozzá. Álláspontja szerint bármely új tagállamokat büntető mechanizmus bevezetése csak a Szerződések egyhangú módosításával lehetséges.

November 5-én Varga Judit igazságügyi miniszter, három nappal később pedig Orbán Viktor közölte, hogy a kormány kész megvétózni az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben ehhez a feltételhez kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. A kérdés hétfőn a tagországok uniós nagyköveteinek brüsszeli tanácskozásán jött elő, majd pedig a miniszterelnök levélben tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt és Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét arról: vétózni fog Magyarország nevében.

Magyarország Kormánya: "Nem kérünk a Soros-tervből"
Brüsszel évek óta azon dolgozik, hogy Európát bevándorlókontinenssé tegye – közölte Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozata után nem sokkal a kormány. A "brüsszeli bürokraták" arra készülnek – folytatjódik a közlemény –, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, ezért csak azt az országot tekintik jogállamnak, amely beengedi a migránsokat. "Nem kérünk a Soros-tervből sem" – fogalmaznak. Azt is írják az uniós helyreállítási alap és a költségvetés megvétózása kapcsán: a koronavírus-járvány válsággal fenyeget, "most nem több bevándorlásra, hanem gyors gazdasági segítségre van szükség".

Orbán Viktor: Magyarország megvétózza az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot

A miniszterelnök levélben tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt és Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét. A magyar - és a lengyel - vétó miatt egyelőre nem születtek meg az EU költségvetési ügyeivel összefüggő döntések.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Arató László (EUrologus) hvg360

Mindenki rosszul jár az EU-ban azzal, amit Orbánék csinálnak – de a térkövek maradnak

A magyar és a lengyel kormány vétójával előidézett exlex állapot a kompromisszumokon alapuló európai politika bukását jelenti – eddig. Mert a történetnek természetesen nincs vége, kívülállóként csak azt találgatjuk, hogy a résztvevők közül ki látott előre eddig, illetve mennyiben módosultak menet közben a stratégiák. És az (alag)útnak messze nem látjuk a végét.

700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

Magyarországon elsőként: 5G-hálózaton küldött át röntgenfelvételt egy egyetemista

Magyarországon elsőként: 5G-hálózaton küldött át röntgenfelvételt egy egyetemista

Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal

Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal