szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közös sajtónyilatkozatot tett a magyar és a lengyel miniszterelnök Budapesten: hat pontban tárgyalják, miért fogják alkalmazni a vétójogot az uniós költségvetési vitában.

Sajtótájékoztatót tartott és közös nyilatkozatot adott ki Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A dokumentum hat pontban tárgyalja a uniós vétójog alkalmazásának szándékát a két állam részéről.

"Lengyelekkel találkozni jóban is és rosszban is nagyszerű dolog. Most a kettő között vagyunk" – mondta Orbán Viktor az eseményen, ahol újságírók nem tehettek fel kérdéseket. A miniszterelnök szerint fontos kérdés, hogy országaik fenn tudják tartani szuverenitásukat úgy, hogy közben nagy vitájuk van az Európai Unióval, az Európai Bizottsággal, és az uniós tagok többségének kormányával is.

Mivel a vitás kérdéseket nem tudták júniusban lezárni, ezért Orbán Viktor szerint adtak egy esélyt a német elnökségnek és maguknak arra, hogy összhangot teremtsenek a különböző tagállami felfogások között a válságkezelés terén. Ennek az összhangnak a megteremtése azonban nem sikerült, mert továbbra is napirenden van az a javaslat, ami "a válságkezelést a joguralomról szóló kérdéssel" összeköti – mondta Orbán Viktor.

A költségvetési javaslat tartalmában Magyarország számára nem fogadható el – mondta a kormányfő. Orbán a sajtótájékoztatón a közös közlemény utolsó mondatát idézte: "egyesíteni fogjuk érveinket és erőinket a vitában, Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelország számára elfogadhatatlan lenne".

A magyar miniszterelnök szerint a nyomásgyakorló államok és azok médiafelületei helytelen dolognak akarják beállítani a vétót, pedig az egy törvényes eszköz, amit az alapszerződés biztosít. Szavai szerint Magyarország úgy érzi alapvető, lényegbevágó érdekei sérülnek, ezért él a vétóval, mert ez hazafias kötelesség.

"Nem a jog uralmát, hanem a többség uralmát teremtené meg ez a javaslat" – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, nem engedheti meg, hogy egyszerű többséggel hozzanak olyan döntéseket, melyek a magyar emberek életét befolyásolják.

Orbán szerint nem pénzkérdésről van szó és ezt a vitát pénzzel nem lehet megoldani, mert az Európai Unió nem pénzt ad, hanem egy közös hitelfelvételbe venné be Magyarországot. Ha valamelyik tagállam nem tud fizetni, akkor azt is fizetnie kellene a többi hitelfelvevőnek. Ezért a miniszterelnök szerint Magyarországnak nem lesz pénzügyi vesztesége abból, ha kimarad a mentőcsomagból.

Orbán Viktor szerint a joguralomról szóló vitát és a válságkezelést nem szabad összekötni, aki ezt teszi, az felelőtlen, mert "politikai vitát hozzátoldani a válságkezeléshez nagyon rossz dolog". Úgy véli a jogállamisággal összefüggő jogszabályok megalkotása a válságkezeléshez nem szükséges.

Mateusz Morawiecki úgy fogalmazott, teljesen új kihívás és mechanizmus előtt állunk, amit politikai döntések motiváltak és ez az Európai Unió szétesésével fenyeget. A lengyel miniszterelnök szerint valójában ez egy olyan rendelet, ami a költségvetésről rendelkezik, de egészen más dolgokat is érint. Megismételte, hogy ez egy veszélyes, rossz megoldás, ami az Unió széteséséhez vezethet a jövőben.

Morawiecki szerint egy ilyen feltételrendszer megváltoztathatja az EU jövőjét, "bot" lehet egyes országok ellen, és állandó vitákhoz vezethet. Ez az út szerinte az unió széteséshez, szétveréséhez vezethet, ezért ezt a logikát el kell utasítani. "A vétó alkalmazása alapvető forgatókönyvként szolgálhat ahhoz, hogy megváltoztassuk az utóbbi idők rossz dinamikáját" – mondta a lengyel miniszterelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG hvg360

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Magyarország nagyon rosszul járna azzal, ha nem részesülne az Orbán Viktor vétójával blokkolt európai uniós helyreállítási alapból, az ugyanis nem hitelfelvételt jelentene, hanem támogatást – mondja Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője, aki 2016-ig a Századvég Gazdaságkutató vezető munkatársa volt. A szakember szerint a kormány hamarosan rákényszerülhet az áfa csökkentésére is.

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Öt napig ingyenesen tesztel a ferencvárosi önkormányzat

Öt napig ingyenesen tesztel a ferencvárosi önkormányzat

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten