szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az etióp hadsereg elfoglalta Tigré tartomány székhelyét, az elnök azt ígéri, bíróság elé állítják a kormány ellen három hete harcoló felkelők vezetőit.

Az etióp hadsereg elfoglalta Tigré tartomány székhelyét, Mekelét, és ezzel véget ért a lázadók elleni katonai művelet - jelentette be Abij Ahmed etióp miniszterelnök szombaton a Twitteren, hozzátéve, hogy a rendőrség elkezdte a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezetőinek felkutatását, akik november 4-e óta harcoltak a központi kormány ellen. Ahmed megjegyezte, hogy a lázadókat bíróság elé állítják tetteikért.

A következő feladat az újjáépítés lesz, de a legfontosabb az, hogy Tigrében az élet visszatérjen a normális kerékvágásba - tette hozzá.

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Egyetlen fontos ígéretét sem sikerült betartania Abiy Ahmed etiópiai miniszterelnöknek: a gazdaság - részben a koronavírus-járvány miatt - pang, a 110 milliós országban élő etnikai csoportok közötti béke nem állt helyre, és a demokratizálási folyamat is megrekedt. A kormányfő most a Tigré tartomány elleni katonai akcióval igyekszik megmutatni, ő az úr az országban, ám politikája az egész térséget destabilizálhatja.

A TPLF egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Ahmed előző nap jelentette be, hogy megindítják az északi tartományt uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) elleni offenzíva "végső fázisát". A hadsereg szombaton tüzérséggel támadta Tigré székhelyét, Mekelét. Mekelének a fegyveres konfliktus kitörése előtt mintegy 500 ezer lakosa volt, de több tízezren elmenekültek. Szerdán lejárt ultimátumában a kormány fegyverletételre szólította fel a lázadókat, mindhiába.

A több mint ötmillió lakosú északi tartományban a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vette át az uralmat november elején. A lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett a térségben, és hadműveletet indított.

A felkelők évtizedekig meghatározó szerepet töltöttek be az ország politikai életében. Abij Ahmed 2018-as megválasztásakor léptek ki az etiópiai kormánykoalícióból. Noha Etiópiában az augusztusra tervezett választásokat a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, Tigré tartományban szeptemberben - dacolva a központi hatalom akaratával - helyhatósági választásokat tartottak, amelyen a többség a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed kormánya ellen szavazott.

A konfliktusban több ezren vesztették életüket és százezrek váltak földönfutóvá. Menekültek tízezrei indultak meg a szomszédos Szudán felé. Az ENSZ és a humanitárius szervezetek katasztrófától tartanak. Tigrében legalább 600 ezer alultáplált ember szorul segítségre, akik a térség lezárását követően elérhetetlenné váltak a segélyszervezetek számára.

Borítóképünkön etióp katonák Addisz-Abebában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem találtak közvetlen összefüggést az oltás és az idősek halála között a norvég hatóságok

Nem találtak közvetlen összefüggést az oltás és az idősek halála között a norvég hatóságok

Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa

Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját