Tetszett a cikk?

Az RMDSZ hangjaként vett részt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a romániai választási kampányban, magyar nyelvű üzenetét számos román választó is megkapta, sokan felháborodtak. A román politikusok is tiltakoznak, szerintük a budapesti kormány nem tartja tiszteletben Románia szuverenitását.

“Nem azért jöttem Erdélybe, hogy beavatkozzam a román belpolitikába, Magyarország is kényes arra, hogy ilyesmi ne történjen meg” - nyilatkozta a vasárnapi romániai parlamenti választás előtt négy nappal a Marosvásárhelyre látogató Szijjártó Péter, majd azonnal botrányt okozott az RMDSZ-kampány egyik hangjaként. Az RMDSZ mellett azóta kampányol Fidesz, hogy a Kelemen Hunor vezette érdekképviselet szövetséget kötött a magyar kormánypárttal. A választási kampányok alatt rendszeresen fogadja Orbán Viktor Kelemen Hunort és gyakran megfordulnak Romániában a magyar kormány tagjai. A vasárnapi parlamenti választás előtt Gulyás Gergely hozta Erdélybe a Fidesz támogató üzenetét, illetve a kampány hajrájában Szijjártó Péter is felbukkant. Ő nem csupán tárgyalt, nyilatkozott és parolázott az RMDSZ politikusaival (többek között Marosvásárhely frissen megválasztott polgármesterével, Soós Zoltánnal) de a magyar érdekvédelmi szervezet telefonos kampányának is ő lett a hangja.

"Remélem jó egészségben vannak, bizony nehéz idők ezek és az erdélyi magyarság nagyon kemény és komoly feladat előtt áll” - szólította meg a magyar külügyminiszter az RMDSZ-es adatbázisban szereplőket telefonon és arra buzdította a vonal másik végén lévőket, hogy menjenek szavazni, mert “a magyar kormány segítsége sokkal többet ér, ha a magyaroknak erős képviselete lesz Bukarestben”. De hiba csúszott a számításba, mert a magyar nyelvű kampányüzenet, Szijjártó Péter hangja nemcsak a magyar választókhoz jutott el, hanem olyan románokhoz is, akik szerepeltek ugyan az RMDSZ adatbázisában, de egy szót sem tudnak magyarul. A román választók kiszámítható ingerültséggel reagáltak a kizárólag magyar nyelvű mozgósításra, a közösségi médiában megjelenő posztokban azt kérdezték, miért zaklatja őket a magyar külügyminiszter és miért szól bele a romániai választásokba.

A korábbi miniszterelnök, Victor Ponta is megosztotta a magyar nyelvű üzenetet. “Figyelem! Figyelem! Ha ön román állampolgár, és valahol Erdélyben él, várhatóan magyar nyelvű kampányüzenetet fog kapni – anélkül, hogy igényt tartana erre” - írta Facebook-üzenetében Victor Ponta, aki románul össze is foglalta Szijjártó szavait. “Nem értettem pontosan, mit akar – írja Ponta – hogy az RMDSZ-nek vagy Szijjártónak legyen erős képviselete a bukaresti parlamentben”. Azt is hozzátette: a választási üzenetek legálisak és normálisak olyasvalaki részéről, aki indul a romániai választásokon. De legális-e ez egy másik ország külügyminiszterétől – teszi fel a kérdést sok sok kérdőjellel Ponta, aki azt is hozzátette: ha még mindig ő lenne a miniszterelnök, azonnal leállítaná ezt a kampányt. Jelenleg azonban egyet tehet, azt, hogy a választás után a román külügyminiszterhez fordul az ügyben – fogalmazott az egykori szociáldemokrata párti politikus, aki most a Pro Romania és az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége) jelöltjeként indult a választásokon.

„Tiszteljenek bennünket Romániában – ezt akarom és ezért harcolok. Mert most nem tisztelnek bennünket” - írta az egykori miniszterelnök. A kampányhajrában közzétett, magyar nyelvű Szijjártó-üzenet alatt nacionalista hozzászólások követték egymást. „Ki a magyarokkal Romániából!”,  „Menjünk el minél többen, hogy ne jusson be az RMDSZ a parlamentbe” - háborogtak Victor Ponta hozzászólói. Pontának egyébként nem volt mindig rossz a viszonya a magyar érdekképviselettel. 2014-ben fél évig, a harmadik Ponta-kormány az RMDSZ támogatásával volt hivatalban, és két kulturális minisztert is az RMDSZ delegált: nyolc hónapig  Kelemen Hunor, egy hónapig Hegedűs Csilla volt a miniszter. Az RMDSZ-szel ugyan működött már együtt Victor Ponta, a Fidesszel azonban a korábbi román miniszterelnöknek évek óta nagyon rossz a viszonya, és többször nyilatkozott úgy, válságban lévő egykori pártja, a szociáldemokrata PSD “elfideszeződik” és Romániát az az antidemokratikus folyamat fenyegeti, amely a Fidesz kormányzás alatt Magyarországot is jellemzi.

Nem csak a baloldali Pontának volt konfliktusa Szijjártóval, hanem a jobbközép Szabadság, Egység és Szolidaritás párt (Plus) EP képviselőjével, a szintén exminiszter Dacian Ciolossal is. Az EP-képviselő néhány hónapja azért sürgette a román külügy határozott fellépését Szijjártóval szemben, mert a magyar külgazdasági és külügyminiszter a budapesti román nagykövetet, Marius Lazurcát támadta – ahogy Ciolos fogalmazott – megengedhetetlen hangnemben. (A román diplomata egy zárt, a diplomáciai testületekben dolgozók számára működtetett whatsup csoportban kelt Szabó Tímea védelmére. A Párbeszéd politikusa éles támadások, fenyegetések célpontja lett, miután szóvátette, hogy hetekig raktárban álltak a Covid-járvány elleni egészségügyi védőfelszerelések Magyarországon, Erdélybe viszont ez alatt az idő alatt is segélyt küldött a magyar kormány.)

©

A román baloldal és jobbközép politikusai mellett Szijjártónak Klaus Iohannissal is konfliktusa volt, idén áprilisban – a Lazurca-botrány heteiben, a román államelnöktől követelt “több tiszteletet” üzenetben a magyar külügyminiszter. Szijjártó azután fordult szembe a szász nemzetiségű elnökkel, hogy az a román szociáldemokratákat vádolta meg az RMDSZ-el kötött titkos megállapodással, és azzal, hogy a PSD “odaadta a magyaroknak Erdélyt”. A tavaszi diplomáciai feszültség és üzenetváltások után Bogdan Aurescu román külügyminiszter Bukarestben találkozott Szijjártó Péterrel. “A Romániába látogató  magyar kormánytisztviselők az előttünk álló időszakban – szögezte le Bogdan Aurescu – ne fogalmazzanak meg a stratégiai együttműködésünknek ellentmondó üzeneteket, és tartsák tiszteletben az alkotmányos rendet”.

A román-magyar diplomáciai viszony azonban a nyári közeledési kísérletek ellenére sem javult jelentős mértékben. Szijjártó Péter pedig sem a román ellenzékkel, sem a román kormánytagokkal nem tudott azóta sem konfliktusmentes kapcsolatot kialakítani. Ha Victor Ponta tartja a szavát, bármi is lesz a romániai parlamenti választás eredménye, a választások után ugyanúgy folytatódik a román-magyar húzd-meg ereszd el, mint előtte. A jelek szerint épp a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter miatt, és Szijjártó ürügyén zajlik tovább a vita, ki az, aki nem tartja tiszteletben a másik ország szuverenitását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

Alakul a nyitás időterve Ausztriában, ahol hetente 2 millió koronavírusteszt készül

Alakul a nyitás időterve Ausztriában, ahol hetente 2 millió koronavírusteszt készül

Figyelmeztetnek a szakemberek: óvatosan otthon a pulzoximéterekkel

Figyelmeztetnek a szakemberek: óvatosan otthon a pulzoximéterekkel