szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Svájcban élő azonos neműek egyetlen lehetősége eddig a bejegyzett élettársi kapcsolat volt.

A svájci parlament pénteken engedélyezte az azonos neműek házasságkötését. Ezzel a végső szavazással a svájci törvényhozás mindkét háza törvényesítette a melegházasságot. A kérdésben ugyanakkor minden valószínűség szerint népszavazáson fognak végleges döntést hozni a svájciak. A parlamentben mindössze egyetlen képviselővel rendelkező, EDU nevű, nemzeti-konzervatív párt ugyanis azt tervezi, hogy népszavazást kezdeményez a kérdésben.

A legtöbb nyugat-európai országban már törvényesítették az azonos nemű párok házasságkötésének lehetőségét. A Svájcban élő azonos neműek egyetlen lehetősége eddig a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése volt. Ez azonban nem biztosított nekik ugyanolyan jogokat a honosítás és az örökbefogadás terén, mint a heteroszexuális pároknak.

A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy leszbikus párok spermadonort vegyenek igénybe mesterséges megtermékenyítés céljából.

Jogvédők történelmi jelentőségű győzelemként méltatták a 2013 óta tárgyalt jogszabály elfogadását a leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transznemű és interszexuális (LGBTI) kisebbségekhez tartozó emberek jogai szempontjából. A svájci melegjogi szervezetek pedig bejelentették, hogy felkészülnek a referendumra.

Matthias Erhardt, a Házasság mindenkinek bizottság alelnöke december elején arról beszélt, hogy a svájci lakosság 82 százaléka támogatja a szabályozást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az állami lottócég 34,6 milliárdos szerződést kötött a kormánykedvenc reklámosokkal

Az állami lottócég 34,6 milliárdos szerződést kötött a kormánykedvenc reklámosokkal

Másodpercenként 32 000 billió számítást végez majd a britek új szuperszámítógépe

Másodpercenként 32 000 billió számítást végez majd a britek új szuperszámítógépe

Kórházba került Kovács László volt külügyminiszter

Kórházba került Kovács László volt külügyminiszter