szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Országszerte kötelezővé teszik a jobban szűrő, FFP2-es orvosi maszkokat az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Február 14-ig meghosszabbítják a gazdasági és társadalmi élet egyes területeit korlátozó zárlatot Németországban – közölte egymástól független forrásokra hivatkozva a The Guardian és a Reuters hírügynökség is. Angela Merkel kancellár és a 16 tartományi vezető keddi találkozójukon állapodtak meg a szigorításról az eddigieknél gyorsabban terjedő, új vírusváltozatok miatt.

Új intézkedésként kötelezővé teszik a FFP2-es orvosi maszkok viselését az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ezt egyébként már Bajorország és Ausztria is bevezette korábban.

©

A szövetségi kormány döntése értelmében sűrítik a tömegközlekedési járatokat a csúcsidőszakokban, emellett arra kérik a munkáltatókat, hogy ha tehetik, engedjék alkalmazottaiknak, hogy otthonról dolgozzanak.

Németországban december 16-án a tavaly tavaszi első járványhullám óta a legszigorúbb korlátozásokat vezették be, így csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek tarthatnak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás rendszere pedig ügyeleti üzemmódban működik. A zárlat az akkori tervek szerint január 10-ig tartott volna, de január elején meghosszabbították a hónap végéig.

A korlátozások fő célja az, hogy legalább 50-re, lehetőleg 50 alá csökkenjen az úgynevezett hétnapi incidencia – fertőzésgyakoriság –, vagyis a megelőző hét nap alatt regisztrált új fertőzések százezer lakosra vetített száma. A tudományos és politikai közmegegyezés szerint a fertőzési láncolatok feltárásán és megszakításán dolgozó helyi közegészségügyi hivatalok csak ebben az esetben tudják visszaszerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint a mutató a célérték csaknem háromszorosán, 132-n áll.

A RKI kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 11 369 fertőződést szűrtek ki. A pozitív tesztek száma így 2 052 028-ra emelkedett.

A Covid–19-betegséggel összefüggésben 989 halálesetet regisztráltak. A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 47 622-re emelkedett Németországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a megújult plugin hibrid Mitsubishi Outlander

Itt a megújult plugin hibrid Mitsubishi Outlander

Minden ötödik gyerek szorong és boldogtalan a vírushelyzetben

Minden ötödik gyerek szorong és boldogtalan a vírushelyzetben

A debreceni traumatológia orvosai nem hajlandóak aláírni az új szerződésüket

A debreceni traumatológia orvosai nem hajlandóak aláírni az új szerződésüket