szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szaúd-Arábia de facto uralkodója, Mohamed herceg adta ki a parancsot Jamal Khashoggi újságíró likvidálására – állítja az amerikai hírszerzés. A korábban készült jelentés titkosításának feloldása jelzi, hogy Joe Biden elnök az amerikai-szaúdi kapcsolatokat a királyság emberi jogi helyzetétől teszi függővé.

A jelentésben valójában semmi új nincs, a 2018. októberében elkövetett gyilkosságról – közvetett módon – az amerikai hírszerzés, a CIA már korábban is azt közölte, hogy valószínűleg Mohamed trónörökös rendelte el Jamal Khashoggi USA-ban élő szaúdi újságíró megölését, amennyiben nem sikerül őt rábeszélni a hazatérésre. Donald Trump volt amerikai elnök azonban – egy 2019-es törvényt is megszegve – nem volt hajlandó a titkosított dokumentum nyilvánosságra hozatalára.

Mohamed trónörökös
©
„Úgy ítéljük meg, hogy Mohamed koronaherceg hagyta jóvá Khashoggi megölését Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán” – tette közzé a CIA-t felügyelő, nemzeti hírszerzési igazgató (DNI) irodája. Az újságíró a házasodásához szükséges okmányokért ment a konzulátusra, ahol azonban már egy szaúdi kommandó várta. Főként török források alapján azonban kiderült, hogy a The Washington Post kolumnistáját megfojtották, majd feldarabolták, földi maradványait a mai napig nem találták meg.

A CIA állásfoglalásának közzétételével Biden jelezte, hogy politikai ellenfelek meggyilkolása elfogadhatatlan az USA számára. Az elnök egy pénteki interjúban azt is elmondta, hogy Szalmán királlyal folytatott telefonbeszélgetése során egyértelművé tette: a monarchiának foglalkoznia kell az emberjogi visszaélésekkel, ami az USA-hoz fűződő jó viszony alapfeltétele.

A bejelentéssel együtt Washington több, a gyilkosság végrehajtásában és tervezésében résztvevő szaúdi ellen szankciókat vezetett be, így például vízumtilalmat és követelések befagyasztását. Mohamed herceg – a betegeskedő Szalmán király fia – azonban megúszta az amerikai büntetést. Amerikai tisztviselők jelezték, hogy Washingtonban bizonyos fegyvereladások befagyasztását is fontolgatják.

Az amerikai-szaúdi kapcsolatok alighanem fordulóponthoz érkeztek, a jövőt nemcsak Mohamed herceg szerepe, de a jemeni háború is befolyásolja. Biden nemrég azt is bejelentette, hogy az USA megvonja a támogatását a királyságtól a jemeni polgárháborúban, amelyben a szaúdiakat háborús bűnök elkövetésével vádolják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában