szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szuga Szeigo négy magas beosztású minisztériumi illetékest vendégelt meg, fizette a taxiszámlájukat, és ajándékokat is adott nekik.

Tovább gyűrűzik a Szuga Josihide japán miniszterelnök fiát érintő botrány: hétfőn lemondott a kabinet sajtóreferense, miután kiderült, hogy őt is megvendégelte.

A Kyodo hírügynökség egy kormányforrásra hivatkozva azt írta, hogy Jamada Makikót kórházba szállították, de ennek oka egyelőre nem ismert. Neki hétfőn kellett volna megjelennie az ügyben folyó parlamenti meghallgatáson.

Jamada Makikót, a kormány PR-ügyekért felelős titkárát – aki moderálni szokott a miniszterelnöki sajtótájékoztatókon – sok bírálat érte, miután kiderült, hogy két évvel ezelőtt őt is megvendégelte a miniszterelnök fia, Szuga Szeigo, aki csillagászati összeget, több mint 74 ezer jent (208 ezer forint) fizetett az ebédért. Akkoriban Jamada még a belügy- és kommunikációs minisztériumnál dolgozott.

A miniszterelnök három fia közül a legidősebb, Szuga Szeigo a műholdas műsorszórást nyújtó Tohokushinsha vállalat alkalmazottja, a cégnek a belügy- és kommunikációs minisztérium ad műsorszórási engedélyeket. A tárca által a minap nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint Szuga Szeigo és a vállalat más alkalmazottjai tizenhárom kormányilletékessel ebédeltek és borozgattak 39 alkalommal.

Szuga négy magas beosztású minisztériumi illetékest vendégelt meg, fizette a taxiszámlájukat, és ajándékokat is adott nekik. A cég több mint 520 ezer jent (hozzávetőleg 1,5 millió forint) költött ilyen alkalmakra. A minisztérium tizenegy illetékesét megrovásban részesítették, mert megsértették a köztisztviselőkre vonatkozó etikai jogszabályokat, amelyek tiltják nekik, hogy ilyesfajta felajánlásokat vagy meghívásokat fogadjanak el. Jamadát azonban nem feddték meg, mert részint nem dolgozik már minisztériumnál, másrészt az etikai kódex rá a jelenlegi tisztségében nem vonatkozik.

Az ellenzék Jamada lemondását követelte, noha ő felajánlotta, hogy "bánatpénz" gyanánt kifizeti egyhavi fizetésének hatvan százalékát, mintegy hétszázezer jent.

Szuga Josihide miniszterelnök a múlt héten a parlament alsóházának költségvetési bizottsága előtt felszólalva bocsánatot kért a nyilvánosságtól amiatt, hogy a fiának köze volt az ebédeltetésekhez, és a kormányilletékesek törvényt sértettek. A kormányfő hétfőn megint bocsánatot kért ugyanannak a testületnek az ülésén az ellenzéki képvielők kérdéseire válaszolva. "A kialakult helyzet komoly mértékben aláássa a nép bizalmát irántam. Mélységesen bánom ezt, és bocsánatot kérek" – mondta a miniszterelnök.

A botrány miatt lemondott Ninomija Kijotaka, a Tohokushinsha elnöke, Szuga Szeigót pedig fegyelmi eljárást indították a vállalatnál, és "lefokozták".

A botrányt Bunsun hetilap robbantotta ki a minap, nyilvánosságra hozva egy hangfelvételt Szuga Szeigo, egy minisztériumi alkalmazott és egy vállalati tisztségviselő beszélgetéséről. A lap szerint Szuge Szeigo akkor ismerkedett meg ezekkel a minisztériumi tisztségviselőkkel, amikor az apja 2006-2007 között a belügyi és kommunikációs tárcát vezette, ő pedig a titkára volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2,9 milliárdért bocsátott ki kötvényeket az Otthon Centrum

2,9 milliárdért bocsátott ki kötvényeket az Otthon Centrum

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Mécsesekkel emlékezett az ellenzék a járvány 25 000 áldozatára a parlamentnél

Mécsesekkel emlékezett az ellenzék a járvány 25 000 áldozatára a parlamentnél