szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Minden korábbinál erőszakosabban léptek fel a hatóságok a mianmari katonai hatalomátvétel ellen és a megválasztott vezetők szabadon engedéséért tüntetőkkel szemben.

Csak szerdán 38 ember halt meg az összetűzésekben. Ez volt a tüntetéssorozat legvéresebb napja a február 1-jei puccs óta – idézte az AP hírügynökség az ENSZ mianmari különmegbízottját, Christine Schraner Burgenert.

Legalább három tüntető – köztük egy kiskorú – életét vesztette és több megsebesült a biztonsági erőkkel zajló összecsapásokban Mandalaj térségében. Egy kamaszt fejbe lőttek MjanGjan városában, míg egy férfi és egy nő Mandalajban vesztette életét – mondták el egészségügyi források.

Az ország legnépesebb városában, Rangunban is megmozdulások zajlottak szerdán: a hatóságok könnygázt, gumilövedékeket és villanógránátokat vetettek be a tömeg feloszlatására. Rangunban szemtanúk beszámolói szerint legalább hárman vesztették életüket, mert a biztonsági erők automata fegyverekkel a tömegbe lőttek. A demonstrációk résztvevői azt követelték a hadseregtől, hogy állítsa helyre a demokráciát, ismerje el a novemberi választások eredményét, és engedje el az őrizetbe vetteket. A Myanmar Now helyi hírügynökség szerint legalább 300 tüntetőt előállítottak.

Mostanáig már több mint 50 demonstráló vesztette életét, sokan megsérültek.

Mianmarban egy hónapja szabadultak el az indulatok azt követően, hogy a hadsereg február 1-jén magához ragadta a hatalmat, és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a belpolitikai tevékenységéért Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét. A katonaság azt állítja, hogy a tavalyi választáson az NLD csalással nyert.

A hadsereg puccsa megakasztotta a közel 50 éves katonai uralmat követő demokratikus reformokat. Eddig százezrek vonultak utcára a hatalomátvétel ellen tiltakozva. A nyugati országok közül több korlátozott szankciókat vezetett be a katonai rezsim ellen.

A mianmari helyzet a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) keddi online tanácskozásán is napirendre került. A Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia és Szingapúr külügyminisztere elítélték a hatósági túlkapásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb viharos nap következik

Újabb viharos nap következik

Nyugdíjakat sikkasztott egy postás, aztán újabb sikkasztással próbálta pótolni a pénzt

Nyugdíjakat sikkasztott egy postás, aztán újabb sikkasztással próbálta pótolni a pénzt

Uniós pénzt is költene az orvosbérek emelésére a kormány

Uniós pénzt is költene az orvosbérek emelésére a kormány