szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai, a német és a francia diplomácia is megfenyegette Oroszországot, ha hagyja meghalni Alekszej Navalnijt, aki mellett hívei hatalmas tüntetést szerveznek.

A szerdai tüntetésre való felhívást vasárnap tették  a politikus YouTube-csatornáján. Az elítélt politikus hívei korábban azt ígérték, hogy akkor hirdetnek meg tiltakozó megmozdulást, ha ehhez félmillió támogatót gyűjtenek össze az interneten, most azonban azt mondják, nem várnak tovább.

A politikus szabadon bocsátását követelő oldalra vasárnapig csaknem 460 ezren jelentkeztek fel. Közülük mintegy 400 ezer ember elektronikus postacíme nyilvánosságra került.

Navalnij orvosa szombati bejelentése szerint a 44 éves, két és fél évi letöltendő szabadságvesztésre ítélt, március 31. óta éhségsztrájkoló politikus akár a közeli napokban meghalhat.

„Sürgősen gondoskodni kell Alekszej Navalnij  megfelelő orvosi ellátásról - mondta a német külügyminiszter egy vasárnap ismertetett nyilatkozatában. Heiko Maas a Bild című lap hétfői számához készített összeállításban kiemelte, hogy a német kormányban nagy aggodalommal tapasztalják, hogy  Alekszej Navalnij állapota egyre romlik. A Bild szerint a német kormány követelését a berlini orosz nagykövettel is ismertették, még pénteken. Heiko Maas a lapnak elmondta, hogy az üggyel az európai uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásán is foglalkoznak.

A francia diplomácia vezetője is jelezte, hogy a Kreml újabb EU-s büntetőintézkedésekkel számolhat, ha nem sikerül megóvni Alekszej Navalnij egészségét.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette, hogy a moszkvai vezetésnek "következményekkel" kell számolnia, ha Alekszej Navalnij meghal. A részletek ismertetése nélkül annyit mondott, hogy egy sor, különböző költségvonzatú intézkedést fontolgat az amerikai kormányzat erre az esetre.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is komoly aggodalmát fejezte ki az oroszországi börtönben éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus egyre romló egészségügyi állapota miatt. Közleményében felszólította az orosz hatóságokat, hogy vállaljanak felelősséget a politikus biztonságért és testi épségéért, továbbá biztosítsanak számára hozzáférést olyan orvosokhoz, akikben a politikus megbízik.

Oroszország londoni nagykövete szerint az orosz hatóságok nem hagyják, hogy Alekszej Navalnij  meghaljon a börtönben. Andrej Kelin a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta: "Higgye el nekem, ügyelünk arra, hogy  Navalnij  megkapja a szükséges orvosi ellátást"

A Vlagyimir Putyin elnök legszókimondóbb bírálójának számító 44 éves politikust januárban vették őrizetbe Moszkvában, amikor hazatért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. Navalnij szerint az orosz kormány próbálta meg idegméreggel megölni, de ezt a Kreml következetesen tagadja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!