szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nepálba szigorú feltételek mellett beengedik a hegymászókat külföldről, de úgy tűnik, a kötelező karantén sem elég.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Mount Everesten is megjelent a koronavírus: a világ legmagasabb hegyének alaptáborában most regisztrálták az első esetet – adta hírül a The Guardian.

Az eset azért is fontos, mert a hegység „használatáról” komoly vita van Kína és Nepál között: előbbi a járvány miatt elzárta a hegymászók elől, utóbbi viszont engedi odautazni őket, az expedíciókat szervező cégek pedig még emelt árat is kérnek.

Most egy norvég hegymászó, Erlend Ness mintája bizonyult pozitívnak. Ness azt hitte, tüdőödémája van, emiatt helikopterrel szállították le Katmanduba, ahol letesztelték. A férfi saját bevallása szerint jól van. „Nagyon remélem, hogy más nem kapta el, mert 8000 méter feletti magasságból nem lehet helikopterrel kimenteni őket” – mondta a hegymászó.

A férfi azt is elmondta, hogy Nepálba érkezésekor is letesztelték, de akkor negatív lett, ráadásul Katmanduban kivárta a kötelező karantént.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy bár Nepál mindent megtesz azért, hogy az oda érkező hegymászók ne hurcolhassák be a fertőzést, azért sem jó ötlet épp hegyet mászni ilyenkor, mert a magaslati betegséget tünetei sokszor hasonlítanak a koronavírus okozta betegség, a Covid-19 tüneteire.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!