szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszter szerint már kifejeztük szolidaritásunkat Csehország felé, egyéb lépést nem tervez a cseh diplomaták kiutasítása miatt.

Magyarország kiáll Csehország mellett, de nem tervezi, hogy orosz diplomatákat utasít ki az országból  mondta Szijjártó Péter az RTL Klubnak.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: azzal, hogy Magyarország aláírta a visegrádi négyek közös, Oroszországot elítélő nyilatkozatot hétfőn, az ország kifejezte szolidaritását Csehországgal.

"Egyelőre más lépést nem tervezünk"

A miniszter elmondta, hogy vállalták, hogy figyelik a csehek jekatyerinburgi főkonzulátusát, segítik őrzését és működését, amíg ők ezt nem tudják megtenni a diplomaták kitiltása miatt.

Andrej Babis cseh miniszterelnök április 17-én jelentette be, hogy 18 orosz diplomatát kiutasítottak, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. Kiderült ugyanis, hogy az a két orosz ügynök, aki brit vádak szerint 2018 márciusában az angliai Salisburyben megpróbálta megölni a kiugrott orosz kémet, Szergej Szkripalt, 2014-ben felrobbantott egy csehországi fegyverraktárt.

Oroszország Csehország döntésre válaszul 20 cseh diplomatát utasított ki.

Hétfőn a visegrádi négyek közös, Oroszországot elítélő nyilatkozatot fogadtak el, de a Lengyelország által megfogalmazott keményebb kiállást Orbán Viktor magyar miniszterelnök megakadályozta.

A kiutasítási hullám egyébként hatással volt a lengyel–orosz viszonyra is, Varsó a múlt héten három, Moszkva öt diplomatát minősített persona non gratának. Szlovákia pedig a csehekkel való szolidaritásra hivatkozva küldött haza három diplomatát

- közölte Szijjártó a csatornával.

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

Nincs olyan területe a Nyugat és Oroszország közötti kapcsolatoknak, amely ne lenne válságban, s az utóbbi hónapok eseményei alapján szinte teljes mértékben kizárható a javulás esélye. Ukrajna és Oroszország az újabb háború küszöbére jutott, gyorsan romlik a börtönbe zárt legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij állapota, az orosz hatóságok pedig újabb intézkedésekkel lehetetlenítik el a független médiumokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Moszkva kiutasított tíz amerikai diplomatát, további szankciók jöhetnek

Oroszország nemkívánatos személlyé nyilvánította a moszkvai amerikai nagykövetség tíz munkatársát válaszként arra, hogy korábban Washington utasította ki a washingtoni nagykövetség, illetve a New York-i főkonzulátus tíz alkalmazottját. Újabb szankciók is várhatók és Prága, amely 18 orosz diplomatát küldött haza, szolidaritást kér a többi EU-tagállamtól.