szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ egyik legjobban beoltott országáról van szó.

A világ egyik legjobban beoltott országában Covid-19 járvány tört ki - írja a CNN a Seychelle-szigetekről. Míg más államok azért küzdenek, hogy elegendő oltóanyagot szerezzenek, a Seychelle-szigetek abban az irigylésre méltó helyzetben van, hogy a lakosság több mint 61,4 százalékát már beoltották. Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy megállítsa a Covid terjedését.

Az elmúlt hónapban az Indiai-óceáni szigetcsoporton egyre nőtt a megbetegedések száma, ami arra késztette a hatóságokat, hogy korlátozásokat vezessenek be a 98 000 lakosú országban. A csütörtökön közzétett adatok szerint több mint 2700 aktív eset van.

©

Az egészségügyi minisztérium szerint a jelenlegi aktív esetek 33 százalékát teljesen beoltották. Szakértők és helyi tisztviselők szerint azonban a Seychelle-szigeteki járvány kitörése nem annak a jele, hogy a vakcinák nem működnek. Akárhogy is, a trópusi ország arra emlékeztet, hogy még a magas szintű oltottsággal rendelkező országok sem veszíthetik el az éberségüket - jegyzi meg a CNN.

Alig több mint egy hónappal ezelőtt a Seychelle-szigetek annyira magabiztos volt a Covid-19 kezelésével kapcsolatban, hogy a legtöbb turistára vonatkozó korlátozásokat megszüntette. A kevés megbetegedés és a folyamatban lévő tömeges oltási kampány miatt a turistáktól függő ország újra megnyitotta határait szinte minden nemzetközi utazó előtt, ami azt jelenti, hogy bárki, aki negatív PCR-teszttel rendelkezik, karantén nélkül beléphet az országba. Ez döntő lépés volt egy olyan ország számára, ahol a turizmus közvetlenül vagy közvetve a GDP mintegy 72 százalékát adja, és a lakosság több mint 30 százalékát foglalkoztatja. Addigra az ország kevesebb mint 3800 megbetegedést és 16 halálesetet jelentett.

Azóta az összes megbetegedés száma több mint kétszeresére, 9184 esetre és 32 halálesetre emelkedett - derül ki az Egészségügyi Minisztérium csütörtökön közzétett adataiból. Nem világos, hogy mi vezetett a terjedéshez, bár Sylvestre Radegonde külügyi és idegenforgalmi miniszter szerint a vírus valószínűleg végig az országban volt, és az oltások hatására terjedt el, mivel az emberek önelégültebbé váltak.

A Seychelle-szigetek a Kínában gyártott Sinopharmra és az AstraZeneca Indiában előállított Covishield vakcinájára támaszkodik. A teljes körűen beoltott emberek 57 százaléka kapott Sinopharmot, amelyet a 18 és 60 év közöttieknek adtak, míg 43 százaléka Covishieldet, amelyet a 60 év felettieknek adtak.

A május 8-ig tartó héten a pozitív tüneteket produkáló emberek mintegy 37 százaléka volt teljesen beoltva - közölte a kormány, bár nem közölt adatokat arról, hogy milyen vakcinát kaptak. A kormány nem közölt adatokat a Covid-19-es betegek kor szerinti megoszlásáról sem.

A kórházi kezelésekre szorulók mintegy 20 százaléka volt beoltva, de esetük nem volt súlyos - közölte az egészségügyi minisztérium hétfőn. A kritikus és súlyos, intenzív ellátást igénylő esetek közül szinte senki sem volt beoltva, és senki sem halt meg Covid-19-ben, aki be volt oltva. Radegonde csütörtökön azt mondta, hogy az országban mindössze két ember van intenzív osztályon.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!