szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szombatra virradó éjjel is folytatódtak a harci cselekmények Izrael és a palesztin dzsihadista szervezet, a Hamász között: utóbbi rakétákkal támadta Izraelt, Izrael pedig légi csapásokat mért a Hamász állásaira - írta az MTI.

Palesztin orvosok közlése szerint legalább négy ember életét vesztette a légi támadásokban a Gázai övezet északi részén. Helyi lakosok elmondása szerint Izrael a tengerről naszádokról is lőtte a területet, ám ezek közül egyetlen lövedék sem csapódott az övezetbe. Ugyancsak palesztin közlés szerint az izraeli légierő romba döntött egy mecsetet.

Mindeközben Izrael két déli nagyvárosában meg-megszólaltak a légiveszélyre figyelmeztető szirénák rakétatámadások miatt, amelyeket a Hamász magára vállalt.

©

A konfliktus e hét hétfőn csapott át fegyveres összetűzésbe. Palesztin oldalon már 132 a halálos áldozatok száma, közülük 32 gyermek és 21 nő. Az izraeli támadásoknak - palesztin orvosok közlése szerint - csaknem ezer sebesültje is van.

Izraeli részről nyolc halálos áldozatról - köztük két gyerekről - számoltak be szombat hajnalig.

Eközben Marokkó bejelentette, hogy 40 tonna segélyszállítmányt, élelmiszert, gyógyszert és takarót küld a palesztinoknak, a szállítmány légi úton érkezik majd Ciszjordániába és a Gázai övezetbe, katonai repülők viszik.

A marokkói külügy tudatta, hogy elítéli az erőszakos cselekményeket az Izrael által elfoglalt palesztin területeken, és továbbra is támogatja az izraeli-palesztin konfliktus megoldásaként a két állam elképzelést. Marokkó tavaly decemberben rendezte viszonyát Izraellel, ismét felvette vele a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal kötött alku részeként, amelynek keretében Washington elismerte Marokkó fennhatóságát Nyugat-Szahara felett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!