szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Burgenland munkacsoportot nevezett ki a helyzet kezelésére, de a krízis elhárításához a magyar társszervek segítségére is szükség lehet.

Aggasztóan kevés a víz a Fertő tóban és egyelőre az osztrák szakemberek sem tudják, mit kellene tenni – idézi a Die Presse cikkét a Népszava. A gond az, hogy nem hull elég eső, márpedig az adja a fő utánpótlást. A következő évek kilátásai sem túl jók, figyelembe véve a várható klimatikus változásokat.

Burgenland tartomány munkacsoportot nevezett ki a helyzet kezelésére. Az már kiderült, hogy a Dunából vagy a Rábából nem lehet vizet vezetni a tóba: a két folyó vize mészben gazdag, ezért iszaposodást váltana ki. Megoldást az jelenthet, ha a magyar társszervek közreműködésével sikerül a talajvizet igénybe venni a pótlásra.

Legutoljára 1965-ben volt ilyen alacsony a vízszint, 150 éve pedig teljesen kiszáradt a Fertő tó.

Balla Györgyi Gazdaság

Partra vetette a tervezett nagyberuházás a Fertő tavi hajóztatókat

A Fertő tavi beruházásnak nemcsak nyertesei, vesztesei is vannak. Az eddig ott működő hajóztató vállalkozókkal szerződést bontottak, korábbi területüket sorompó és kopasz biztonsági őrök védik, délután fél 5-től senki sem mehet a tó partjára. Ez a Modern Városok Programról, benne a Fertő tó felújításáról szóló cikksorozatunk harmadik része.