szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

2,7 millió emberi tevékenységet naplóztak, mióta felfedezték az Antarktiszt, ausztrál kutatók most ezekből állítottak össze adatbázist.

Az emberi tevékenység az eddig véltnél szélesebb körű hatással volt az Antarktiszra azóta, hogy a kontinenst 200 éve felfedezték - erre jutottak a melbourne-i Monash Egyetem kutatói. A Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a kontinensen folyt 2,7 millió emberi tevékenységről készült adatbázis alapján először mutatták ki az emberi tevékenység mértékét az elmúlt 200 évben a Föld legnagyobb érintetlen, városok, mezőgazdaság és ipar nélküli térségében.

A főként a kontinens középső részein lévő nagyobb területek kivételével az ember mindenhova betette a lábát. A folyamatos emberi jelenlét szembetűnő és nehezebben kimutatható módon is hatással volt az Antarktiszra - írták. A látványosabb hatás az infrastruktúra építése, a vegetáció eltaposása és a fókavadászat. Az első ránézésre kevésbé feltűnő változások között a mikrobiális szennyezést, a vadvilág életének és a talajnak a megzavarását és szennyezését említették.

Az ősi érintetlen területek ma már az Antarktisz kevesebb mint 23 százalékát teszik ki és területük csökken, ahogyan terjed az emberi tevékenység.

MTI Zhvg

Először volt hőhullám az Antarktiszon

Több napon keresztül mértek szélsőségesen magas maximális és minimális hőmérsékletet az Antarktisz Casey kutatóállomásán. Január közepén 9,2 Celsius-fok is volt.

Joe Biden választása –  Kamala Harris, a női Obama

Joe Biden választása – Kamala Harris, a női Obama

Gyors, takarékos vagy környezettudatos: melyik az Önhöz leginkább passzoló autó?

Gyors, takarékos vagy környezettudatos: melyik az Önhöz leginkább passzoló autó?

Az Index felmondott főszerkesztő-helyettese videoklip főszereplője lett

Az Index felmondott főszerkesztő-helyettese videoklip főszereplője lett