szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ok egyszerű: 2015 óta öt centbe kerülnek a vásárlóknak. A bevezetés óta 95 százalékkal kevesebb egyszer használatos műanyag zacskót adtak el.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

2015-ben bevezették az Egyesült Királyságban, hogy 5 centbe (vagyis körülbelül 19 forintba) kerülnek az egyszer használatos műanyag zacskók. Azóta a legnagyobb szupermarketekben 95 százalékkal, és csak tavalyhoz képest 60 százalékkal kevesebbet adtak el belőle – írta a The Guardian.

Így a legnagyobb helyi kereskedők (az Asda, Marks and Spencer, Morrisons, Sainsbury’s, a Co-operative Group, a Tesco és a Waitrose) a legújabb becslések alapján körülbelül 300 millióval kevesebbet adtak el az elmúlt 12 hónapban, mint korábban.

Így egy átlagos angol már csak évente 4 nejlonzacskót vesz a nagy üzletekben – ez jelentős előrelépés ahhoz képest, hogy a kormány illetékes hivatalának adatai szerint 2014-ben ez a szám még körülbelül 140 volt.

Ez a termékdíj egyébként minden olyan kereskedőt terhel, aki 250-nél több embert foglalkoztat, a kormány pedig vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy a termékdíjat 10 centre emeli és minden üzletre kiterjeszti.

Dobos Emese Gazdaság

Most akkor mit akar a kormány a nejlonzacskókkal?

Kezdetben szorgalmazta a magyar kormány az egyszer használatos műanyagokat tiltó törvényt, az EU erre vonatkozó intézkedési javaslatát mégsem támogatta. Majd beterjesztették a törvényjavaslatot, sőt, tovább is mentek, mint amit az EU tiltana, ám kedden váratlanul visszavonták. Még az is lehet, hogy végül velünk maradnak a nejlonzacskók, ugyanis ez a kormány saját vállalása és az EU-s tiltás erre nem vonatkozik.

Bundabotrányos kapcsolat miatt távozhat két magyar focista Svédországból

Bundabotrányos kapcsolat miatt távozhat két magyar focista Svédországból

Bámészkodók zavarták meg a Crew Dragon űrhajósainak visszatérését

Bámészkodók zavarták meg a Crew Dragon űrhajósainak visszatérését

Bánsági Ildikó felmondott a Nemzeti Színházban

Bánsági Ildikó felmondott a Nemzeti Színházban