szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy mindössze 48 grammos teknősből majdnem 300 műanyagdarabot szedtek ki a kutatók.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Nem sokkal a kikelésük után elpusztult tengeri teknősök tetemét vizsgálták a floridai egyetem Whitney Tengeri Biotudományi laboratóriumának szakemberei. A 42 álcserepesteknős sikeresen eljutott a fészekből a nyílt vízig és táplálkozni kezdett, ám az erős szelek vagy a gyenge egészségi állapotuk miatt partra sodródtak. Ez döntő életszakasz a fiatal teknősöknél: muszáj bőségesen enniük, hogy megerősödjenek az után, hogy a parttól több száz kilométerre lévő táplálékszerző helyekre úsznak, illetve, hogy elég nagyra nőjenek, s ne váljanak ragadozók prédájává.

A Florida északkeleti partjain begyűjtött teknőstetemek közül 39-ben (93 százalék) mutattak ki műanyagot a kutatók, gyakran megdöbbentően nagy mennyiségben. Többségében kemény, leggyakrabban fehér színű műanyagdarabokat találtak – írja a Theconversation.com.

Egy 48 grammos teknősből 287 műanyagdarabot szedtek ki, míg egy mindössze 27 grammos társában 119 különálló műanyagdarabot találtak.

Ebben a korai életszakaszban a teknősök az óceán felszínén élnek, ahol a lebegő hínárok biztosítanak menedéket számukra. A kis teknősök gerinctelenekkel, például planktonokkal táplálkoznak. A tanulmány szerint a teknősök tápláléknak nézik és megeszik a hínárrengetegben és annak közelében úszó műanyagokat.

A kutatók egyelőre nem tudnak sokat arról, hogy a műanyagdarabok lenyelése mennyire széles körű probléma és milyen egészségi következményekkel jár a fiatal tengeri teknősök esetében. Az biztos, hogy ha az állatok nagy mennyiségű műanyagot fogyasztanak el, akkor a lebomlásuk során keletkező részecskék és a belőlük származó kemikáliák bekerülnek a véráramukba.

A lenyelt műanyagdarabok eltömíthetik a teknősök gyomrát, beleit, elfoglalva a helyet a valódi táplálékok elől, amelyekre szüksége van az állatoknak a túléléshez és a növekedéshez.

Az óceánokban évente csaknem 11 millió tonna műanyag kerül, és az előrejelzések szerint 2040-re ez a mennyiség csaknem megháromszorozódik, elérve a 29 millió tonnát.

A műanyag évszázadokon át megmarad a természetben, még a sós tengervízben is. Az 1950-es évekből, a műanyagtermékek tömeggyártásának kezdetéről származó anyagok még ma is ott vannak az óceánokban.

(Nyitókép: Theconversation.com)

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

Ez a madaraknak készült etető a telefonon mutatja, ki dézsmálja a magokat

Ez a madaraknak készült etető a telefonon mutatja, ki dézsmálja a magokat

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban