szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az eddigi kezdeményezések nem értek túl sokat és a jelenlegi, valamint a tervezett szabályozásokkal is csak hét százalékkal lenne kevesebb a műanyaghulladék a vizekben.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A következő 20 évben a háromszorosára is nőhet az óceánokba kerülő műanyaghulladék – kongatja meg a vészharangokat az az eddigi legnagyobb méretű, műanyaghulladékokra vonatkozó kutatás, ami a Science-ben jelent meg és amiről a The Guardian számolt be.

A legnagyobb gond azonban az, hogy a jelenlegi és a tervezett törekvések, szabályozások is csak a legfeljebb azt eredményezik, hogy hét százalékkal csökken a hulladék mennyisége.

A kormányoknak és a cégeknek sokkal drasztikusabb lépéseket kellene tenniük abban a tekintetben, hogy megakadályozzák azt, hogy mérhetetlen hulladék kerüljön a tengerekbe, óceánokba. Ezért a vezető tudósokból álló kutatócsoport azt szorgalmazza, hogy szabályozzák szigorúan a műanyagok értékesítését és használatát és fektessenek nagyobb hangsúlyt az alternatívákra. Azonban még ezek a lépések is csak azt eredményeznénk szerintük, hogy a felére csökkenne a műanyaghulladék mennyisége.

A korábbi számítások alapján évente 8 millió tonna műanyaghulladék végzi az óceánokban, azonban a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy már most is jóval nagyobb ez a szám és 11 millió tonnát tehet ki. Annak ellenére, hogy az elmúlt 5 évben elkötelezett kampányt folytat sok környezetvédelmi szervezet is annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a műanyaghulladékokkal kapcsolatos problémákra, és megadóztatják a nejlonzacskókat, valamint számos mikroműanyag használatát már betiltották, ezekkel nem értek el jelentős eredményt.

A szakértők szerint az lenne a legfontosabb, hogy jobban gyűjtsék a műanyaghulladékot, különösen a fejlődő országokban, nagyobb arányban hasznosítsák újra, fektessenek be helyettesítő alapanyagokba és már tervezzenek jobb termékeket – mindezekkel jelentősen csökkenteni lehetne a műanyagszennyezést.

Dobos Emese Gazdaság

Most akkor mit akar a kormány a nejlonzacskókkal?

Kezdetben szorgalmazta a magyar kormány az egyszer használatos műanyagokat tiltó törvényt, az EU erre vonatkozó intézkedési javaslatát mégsem támogatta. Majd beterjesztették a törvényjavaslatot, sőt, tovább is mentek, mint amit az EU tiltana, ám kedden váratlanul visszavonták. Még az is lehet, hogy végül velünk maradnak a nejlonzacskók, ugyanis ez a kormány saját vállalása és az EU-s tiltás erre nem vonatkozik.

Másfél millióért árulja kínai elektromos autóját a General Motors

Másfél millióért árulja kínai elektromos autóját a General Motors

Emlékházzá alakítják Kocsis Zoltán otthonát

Emlékházzá alakítják Kocsis Zoltán otthonát

A külügy százmilliókat fizetett annak a cégnek, amelynek koronatesztjeit át sem vette

A külügy százmilliókat fizetett annak a cégnek, amelynek koronatesztjeit át sem vette