szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több tucatnyi hatalmas tűzvész pusztít az USA nyugati partvidékén lévő államokban, Kaliforniában, Oregonban és Washingtonban. A halottak száma is növekszik, pontos adatok nincsenek, mert legalább ötven személyt egyelőre eltűntként tartanak nyilván.

„Vége van a klímaváltozásról szóló vitának. Ez egy átkozott klímavészhelyzet, a változás valós és most történik. Jöjjenek ide, és maguk is látni fogják” – nyilatkozta Gavin Newsom kaliforniai kormányzó, miután a helyszínen tekintette meg az egyik tűzvész által okozott károkat.

A már három hete tomboló, egymás után fellángoló és nagyobb településeket is fenyegető tüzekben már közel ötmillió hektárnyi erdővel, illetve egyéb növényzettel borított területen pusztult el minden, többek között több ezer ház is porig égett.

©

A demokratapárti kormányzó szerint a tüzeket az erős szél, a szárazság és a szokásosnál forróbb időjárás okozta, s hangsúlyozta, hogy a tudósok már jó előre megjósolták, milyen következményekkel jár a klímaváltozás. Donald Trump elnök viszont az egyértelmű bizonyítékok ellenére is klímaszkeptikus maradt, és arról beszélt, hogy a tűzvészeket a helytelen erődgazdálkodás okozza. „Meg kellene tisztítani az erdőket, nagyon sok száraz levél és lehullott faág gyűlt össze, ezek mind könnyen lángra kapnak” – magyarázta az elnök.

A három államban már százezreket utasítottak otthonuk elhagyására, az oregoni kormányzó – aki negyvenezer ember kitelepítését rendelte el – közölte, hogy a rendőrség és a nemzeti gárda megvédi az épületeket a fosztogatóktól. Kate Brown azután szólalt meg, hogy több beszámoló szerint is rablók törtek be a tűz miatt kiürített házakba.

A BBC megszólaltatott egy túlélőt, aki azt mesélte, az utolsó pillanatban menekültek el a lángok elől. A kocsi mindkét oldalán lángolt már az erdő, riadt négy gyermekének azt mondta, csukják be a szemüket, hogy ne is lássák, mi történik. „Mindenünk odaveszett. Mindet előröl kell kezdeni, de legalább életben maradtunk” – mondta.

©

A lángok közelítenek Oregon legnagyobb városához, Portlandhoz is, s most ezen a településen a legrosszabb a levegő minősége az egész világon.

 

Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük

Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük

Megverte sógorát, mert az azt terjesztette, hogy megverte őt

Megverte sógorát, mert az azt terjesztette, hogy megverte őt

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel